"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Regels kopie identiteitsbewijzen versoepeld per 1 januari 2018

| Waadi |


Per 1 januari 2018 is de Waadi gewijzigd ten aanzien van het maken en bewaren van een kopie van het identiteitsbewijs van nog niet werkzame uitzendkrachten (kandidaten).

Wijziging in regelgeving
Tot 1 januari 2018 was het niet toegestaan om bij inschrijving van een kandidaat direct een kopie van het identiteitsbewijs te maken en te bewaren. Dit was alleen toegestaan op het moment dat vaststond dat de uitzendkracht daadwerkelijk werkzaamheden ging verrichten. De wijziging per 1 januari betekent dat u direct bij inschrijving een kopie van het id-bewijs mag maken en maximaal vier weken mag bewaren. Het idee hierachter is dat de uitzendonderneming voldoende tijd heeft om de identeit te checken en daarnaast te controleren of de kandidaat wel in Nederland mag werken. Ook wordt hiermee voorkomen dat er opnieuw een kopie van het id-bewijs gemaakt moet worden zodra een bemiddeling is geslaagd waardoor het risico op identiteitsfraude of onzorgvuldige verwerking van het kopie verminderd.

Let op
Let er wel op wanneer u bij inschrijving van kandidaten direct een kopie maakt en opslaat, u deze kopie maar maximaal vier weken mag bewaren als een kandidaat uiteindelijk niet voor u gaat werken. Dit zult u dus in uw werkproces (software) moeten implementeren. Waneer een kandidaat binnen deze vier weken aangeeft niet meer door u bemiddeld te willen worden, moet u de gegevens van deze kandidaat direct verwijderen uit uw database.

Bron: NBBU, 10 januari 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.