"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

UWV: Kansen voor laagopgeleiden vaak via uitzendwerk

Het UWV heeft een rapport gepubliceerd over de arbeidsmarktpositie van werkende en werkloze laagopgeleiden.

Bijna twee derde van de werkende laagopgeleiden heeft een vast contract. Dat is bijna evenveel als gemiddeld. Ook werken ze vaak fulltime.
63% van de laagopgeleiden met een WW-uitkering vindt binnen een jaar weer een baan. Wel hebben laagopgeleiden een grotere kans om terug te vallen in de WW.

Uitzendwerk biedt meeste kansen
Uitzendwerk is belangrijk voor laagopgeleide werkzoekenden. Hoewel de kans om weer werkloos te worden groter is blijven toch de veruit meeste WW’ers die aan de slag gaan op een uitzendcontract het grootste deel van het jaar aan de het werk.

UWV: sectoren met veel vacatures op elementair en lager beroepsniveau, 2016
Bekijk het UWV rapport voor professionals die laagopgeleiden begeleiden naar banen

Beroepen in de techniek en transport & logistiek bieden de beste kans op werk voor laagopgeleiden. Ook in agrarische beroepen zijn er goede kansen op werk, maar daar is het werk vaker seizoensgebonden.

In bedrijfseconomische en administratieve beroepen zijn de kansen op werk voor laagopgeleiden beperkt. De concurrentie tussen werkzoekenden is hier hoog en er verdwijnt vooral op de lagere niveaus veel werk door technologische ontwikkelingen.

Er is ook een praktijkgids ‘Kansen voor laagopgeleiden’(pdf, 1 MB). De gids is bedoeld voor professionals die laagopgeleiden helpen bij het zoeken naar werk.

Bron: UWV, 7 juli 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.