"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ONL en vakbond AVV sluiten Sociaal Akkoord – adviezen voor kabinet

ONL en vakbond AVV hebben samen een Sociaal Akkoord gesloten en doen daarmee aanbevelingen aan het te formeren kabinet.

Ondernemersorganisatie ONL en vakbond AVV pleiten voor nieuwe afspraken waarbij rekening wordt gehouden met kleine bedrijven. De voorstellen moeten het werkgeverschap weer aantrekkelijk maken en de positie van flexwerkers verbeteren.

Ze willen een flexwerker vanaf dag één een ontslagvergoeding laten opbouwen. Hoe korter het contract, hoe hoger de ontslagvergoeding. “Dat maakt korte contracten duurder voor de werkgever en het aantrekkelijker om iemand vast in dienst te nemen.”

Na anderhalf jaar volgt een vast contract of een langdurig tijdelijk contract van minimaal vier jaar. De periode tussen twee contracten moet weer terug naar drie maanden.

Uit het persbericht van ONL: “Het akkoord bevat voorstellen zoals het vervangen van de transitievergoeding voor een degressieve ontslagvergoeding en de mogelijkheid om langere contracten voor bepaalde tijd aan te gaan, om meer zekerheid te bieden op de arbeidsmarkt. Kleine werkgevers krijgen meer zekerheid dat arbeidscontracten eenvoudiger beëindigd kunnen worden, dit door een apart ontslagstelsel met een verlichte dossieropbouw en meer ruimte voor rechters om arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Door de loondoorbetaling bij ziekte, het ontslagrecht en de misstanden bij flexwerkers aan te pakken komt er meer zekerheid en wendbaarheid op de arbeidsmarkt.”

In het akkoord komt ook aan de orde: de positie van zzp’ers, vernieuwing van het pensioenstelsel en maatregelen om misbruik van payroll tegen te gaan.

Dinsdag 18 juli hebben Hans Biesheuvel en Mei Li Vos namens ONL en AVV het Sociaal Akkoord overhandigden aan informateur Zalm en alle onderhandelende politici in het Johan de Witthuis.

Bron: ONL en AVV, 18 juli 2017, zie ‘Sociaal Akkoord’, zie ook NOS/Nieuwsuur

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.