"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De arbeidsmarktagenda voor het nieuwe kabinet

De formatiepartijen zijn het erover eens dat de belofte van het kabinet-Rutte-Asscher, een eerlijkere arbeidsmarkt met meer evenwicht in de bescherming van vast personeel en flexwerkers, niet is ingelost. Het FD vroeg aan twee hoogleraren hoe de belangrijkste problemen op de arbeidsmarkt moeten worden aangepakt.

Hoogleraren Evert Verhulp (arbeidsrecht, SER-kroonlid) en Paul de Beer (arbeidsverhoudingen) waarschuwen allereerst voor te veel politieke haast: als het kabinet stenen uit het oude fundament haalt, moet het de gevolgen kunnen overzien.

Hieronder een korte samenvatting van het artikel in het FD.

Er zijn radicale ingrepen nodig in het ontslagrecht
Rechters toetsen ontslagaanvragen strenger dan de bedoeling was, en zijn terughoudend om te ontbinden.

Flexwerkers blijven hangen in tijdelijke contracten
Flex groeit harder dan vast, in bepaalde sectoren is het de norm geworden. Het was een weeffout om werkgevers zo voor het blok te zetten na de proefperiode van twee jaar tijdelijke contracten.

Veel mkb’ers zijn bang voor twee jaar loondoorbetaling bij ziekte
Op macroniveau zijn de kosten van zieke werknemers enorm gedaald. Micro deugt het niet. Een klein bakkertje kan niet voldoen aan de verplichtingen om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen.

De periode moet korter
Dat helpt weinig in de kosten, misschien alleen in de perceptie. Flexibilisering zit al decennia in onze cultuur: uitzenden, payrolling, zzp’ers. Het beeld is dat je beter een ondernemer kunt inschakelen dan de traditionele, luie loonslaaf.

Gelijk speelveld voor werknemer en zzp’er
Verhulp vindt de fiscale voordelen van zzp’ers slecht uit te leggen. Ook komt er volgens hem een nieuwe onderklasse door onderverzekering en slechte pensioenopbouw. Volgens De Beer dateert de discussie al van het begin van de vorige eeuw, en is het niet voor niets dat er geen aparte pensioenplicht voor zzp’ers is. Beiden zijn het erover eens dat de politiek nooit lessen trekt uit wetten uit het verleden.

Symposium: 10 april, SER-gebouw, Den Haag
De hoogleraren De Beer en Verhulp bevestigden in maart in een onderzoek dat steeds minder flexwerkers doorstromen naar een vaste baan. Op maandag 10 april, van 14.00-17.00 in het SER-gebouw in Den Haag, organiseren zij een symposium Vast en flexibel werk: de agenda voor het nieuwe kabinet.

Bron: FD, 6 april 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.