"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

AIAS: dertig vragen en antwoorden over flexibel werk

Twee op de vijf mensen in de flexibele schil, vinden binnen vijf jaar een vaste baan. Daarmee is een flexibel dienstverband voor de meerderheid geen opstap naar vast werk.

Dat is de conclusie van het onderzoek ‘Dertig vragen en antwoorden over flexibel werk’ Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) van de Universiteit van Amsterdam. Het rapport is samengesteld door Paul de Beer en Evert Verhulp en gefinancierd door Instituut Gak.

Na twee jaar zit 30 procent van de instromers nog in de flexibele schil en na vijf jaar nog 8 procent, zegt hoogleraar voor arbeidsverhoudingen Paul de Beer van de Universiteit van Amsterdam (Uva) in het rapport.
“Toch betekent dit niet dat de meeste flexwerkers een vaste baan krijgen.”

Het rapport gaat diep in op cijfers over de flexibele schil, lees meer

AIAS - omvang flex schil 2015, bron Dertig vragen en antwoorden over flexibel werk, maart 2017
Omvang flexibele schil 2015, bron: Dertig vragen en antwoorden over flexibel werk, AIAS, maart 2017

Voor de instromers met een tijdelijk contract is het beeld gunstiger dan voor de hele flexibele schil. “Hoewel van de personen met een tijdelijk contract na een jaar nog minder dan de helft is uitgestroomd, stroomt uiteindelijk praktisch de helft door naar een vaste baan”, aldus De Beer. “Dat duurt overigens wel vrij lang, want na twee jaar heeft nog slechts een derde van hen vast werk gevonden.”

Verder blijven uitzendkrachten relatief kort in de flexibele schil, maar maken zij ook de minste kans op een vaste aanstelling. Na een jaar is 57 procent van deze groep uitgestroomd. Slechts een op de vijf uitstromers heeft dan een vast contract. Hoogopgeleiden blijken vaker door te stromen naar een vast dienstverband dan laagopgeleiden.

Bron: AIAS, maart 2017 en NU.nl, 15 maart 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.