"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Microsoft en UWV slaan handen ineen voor werkloze ICT’ers

Ondanks een daling van 12% aan WW-uitkeringen in 2016,  zijn er in Nederland toch nog 7.600 ICT’ers werkloos. Dit terwijl 48 procent van ICT-vacatures voor bedrijven moeilijk te vervullen is.

Dat blijkt uit het Factsheet Arbeidsmarkt ICT, dat UWV vandaag publiceert tijdens het samen met Microsoft georganiseerde Continuous Learning-event.

Op het event komen 150 werkzoekenden met een uitkering in contact met opleiders en potentiële werkgevers. Het is de tweede keer dat Microsoft en UWV de handen ineenslaan om ICT’ers met een WW-uitkering te helpen om een baan te vinden.

Omscholen
Bruno Bruins, bestuursvoorzitter van UWV: “De krapte op de arbeidsmarkt is nergens groter dan in de ICT, maar dat betekent niet dat iedereen gelijk aan het werk kan. Voor veel werkzoekende ICT’ers betekent het, dat zij zich moeten omscholen. Samen met Microsoft bieden we met het Continuous Learning-event netwerk- en leermogelijkheden binnen de sector.”

uwv2

Continuous Learning-event
Tijdens het event volgen ICT’ers inspiratiesessies en workshops. Hierbij ligt de inhoudelijke nadruk op vakgebieden waar een groot tekort is aan geschikt personeel, zoals de cloud (Azure), business intelligence en ICT-security. Verder maken deelnemers kennis met opleiders en werkgevers in de ICT-branche, het ministerie van Defensie en KPN. Microsoft ambieert om minimaal 50% van de deelnemers aan een baan te helpen.

uwv1

Aansluiting met nieuwe technologie
Uit de cijfers blijkt verder dat de beroepsgroep van ICT’ers tussen 2013 en 2016 groeide met 49.000 mensen, waarvan 9.000 zelfstandigen. De werkloosheid onder ICT’ers bestaat voor een groot deel bestaat uit ouderen: 36 procent van de WW-uitkeringen in de ICT-sector wordt verstrekt aan 55-plussers. Slechts één procent van de vervulde vacatures wordt ingevuld door mensen in die leeftijdsgroep, het laagste percentage van alle beroepsgroepen.

Bron: UWV, 10 maart 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.