"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Renee Bakker, In Person, Intercedent van het Jaar 2016

Renee Bakker, In Person, winnaar Verkiezing Intercedent van het Jaar 2016

Zij mag zich sinds donderdag 26 november Intercedent van het Jaar noemen.

Wie is Renee Bakker en waarom werd zij favoriet?

Maatschappelijke betrokkenheid en ondernemerschap
Renee werkt sinds 1,5 jaar in de uitzendbranche. “Ik ben opgeleid tot maatschappelijk werker en heb vanuit die rol een jaar als hulpverlener gewerkt voor Jeugd ACT, een zorgorganisatie voor de hulp en behandeling van jongeren met complexe psychiatrische problematiek die de weg naar reguliere zorg niet weten te vinden. Na het faillissement van die organisatie ben ik als Jobhunter gaan werken bij de Gemeente Amersfoort en kwam veel in contact met bedrijven. Dat beviel mij zo goed dat ik na mijn verhuizing, terug naar Twente, graag wilde gaan werken bij een commerciële organisatie.
In Person

In mijn zoektocht naar een nieuwe werkgever kwam ik in contact met In Person. De persoonlijke aandacht en de sfeer binnen deze organisatie sprak mij aan, waardoor ik besloot bij hen als intercedent te gaan werken en mij verder in dit vak te professionaliseren.

Maatschappelijke betrokkenheid en ondernemerschap heb ik van huis uit meegekregen.
Mijn vader was vele jaren werkzaam in het onderwijs. Mijn moeder werkt in de hulpverlening. Zij zijn beide ondernemend, ze hadden in het verleden samen een eigen bedrijf. Mijn vader is nog steeds ondernemer. Het is daarom niet verwonderlijk, dat ik mij goed op mijn plek voel in mijn rol als intercedent en sales consultant arbeidsbemiddeling.”

Geluk brengen
“Ik zie het als een rode draad in mijn loopbaan dat ik oog heb voor het geluk van de mensen waarvoor en waarmee ik werk. Werk heeft een grote impact op iemands welzijn en geluk, omdat het een inkomen geeft, waarmee je boodschappen kan doen, een studie kan betalen en je kind onderhouden. Vanuit mijn ervaringen als maatschappelijk werker besef ik dat nog meer. Het motiveert mij enorm bij mijn werk in de uitzendbranche.

Inmiddels ben ik als intercedent het aanspreekpunt voor de regio Oost. Daardoor heb ik veel contact met bedrijven en werkzoekenden in Almelo, Hengelo en Enschede. Wij leveren vooral personeel voor de productie en logistieke sector. Een belangrijk contact is de ‘Industrie Kring Vroomshoop en Omgeving’ (IKVO), een hechte groep ondernemers in de industrie, die nauw met elkaar samenwerken, waarvoor In Person leverancier is van tijdelijk personeel en waarmee ik de klantcontacten onderhoud.

Ik werk commercieel, maar de werkwijze moet voor mij wel menselijk blijven. Of ik nu met een directeur, een manager, een productiemedewerker of een receptioniste praat, voor mij is iedereen uniek. De persoonlijke connectie is mijn belangrijkste drijfveer om dit werk te doen. Daar geniet ik van.”

Geen radertje in een machine, maar weten waarvoor je werkt
“Als je mensen persoonlijk weet te raken, voelen zij zich betrokken. Dat zit in aandacht voor dagelijkse details, maar ook in de manier waarop wij bijvoorbeeld een vacaturetekst opstellen. Als wij weten op welke plek iemand komt te werken, en waar zijn of haar productiewerk uiteindelijk aan ten goede komt, nemen we dat mee in de omschrijving van de vacature. Stel dat een van onze uitzendmedewerkers betrokken wordt bij de productie van onderdelen voor een autofabrikant. Als ik weet dat die onderdelen gemaakt worden voor een specifiek type auto van bijvoorbeeld VW, omschrijf ik dat in de vacature, want het verhoogt de persoonlijke betrokkenheid. Het maakt de medewerker nieuwsgierig en trots. Daardoor weet hij waar hij het voor doet en aan welk eindproduct hij een bijdrage levert. Op die manier is matching voor ons dus meer dan een mens bij een vacature zoeken.

Uitdagend is het vak zeker. Het kan extreem hectisch zijn en in feite kun je 24/7 met je baan als intercedent in touw zijn. Veel werkzaamheden ontstaan ad hoc. Via via kun je telkens weer nieuwe werkgevers en opdrachtgevers ontmoeten of elk moment worden benaderd door werkzoekenden. Dat is leuk, maar soms is het nodig jezelf daartegen te beschermen, zodat je fit blijft.

De samenwerking en steun binnen het team zijn super belangrijk. De vele collega’s, vrienden en familieleden die in de zaal zaten bij de finale van mijn verkiezing, geven mij het gevoel, dat we het samen doen.”

Collegialiteit
Toen Renee tot winnaar werd uitgeroepen, brak er een enorm gejoel uit in de hoek waar haar supporters zaten. “Ik was zo blij, ik had de neiging om meteen vanaf het podium tussen mijn collega’s te springen,” vertelt Renee. Ze stal ook het hart van de Vakjury door het persoonlijke evenwicht dat ze uitstraalt in verantwoordelijkheid, vakkennis, inlevingsvermogen en verbondenheid.

Gesprekken met de Vakjury
Over de pitch en de vragen van de Vakjury, die onderdeel waren van de finaledag, zegt ze: “In de jury zaten de directeuren van de ABU, de NBBU en de top van diverse grote en middelgrote uitzendorganisaties. Ze stelden ons ieder scherpe vragen. Als finalisten moesten we ieder vier gesprekken voeren over de unique selling points (usp’s) van onze eigen uitzendorganisatie, de inrichting van onze candidate experience (de manier waarop het sollicitatieproces is afgestemd op de kandidaat), goed werkgeverschap en onze eigen commerciële successen.”

“In dit vak is het hard en hectisch werken,” zegt Renee tot besluit, “maar ik vind het fantastisch als ik kan bijdragen aan iemands geluk met het vinden van een baan bij een bedrijf waar hij of zij helemaal op zijn plek is.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.