"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Topvrouw Dinette Koolhaas, Kelly Services, EMEA, bemiddelt over grenzen

Femke van Soest, FaseVijf, interviewt Dinette Koolhaas, Vice President Operations EMEA Kelly Services.
Kelly

Dinette woont en werkt sinds 2008 in Neuchâtel, Zwitserland.

Dinette Koolhaas, Kelly EMEA
Dinette Koolhaas, Kelly EMEA

Wat was je eerste baan?
“In 1993 ben ik gestart als consultant, verantwoordelijk voor sales, opleiding en training bij PCA Consultancy in Utrecht en Enschede. Mijn eerste baan in de commerciële arbeidsbemiddeling was bij Unique in Enschede. Zij zochten in 1997 consultants voor het openen van nieuwe vestigingen. Ik woonde in het oosten van Nederland en ben bij Unique in Enschede gaan werken.”

Wat is je huidige functie?
“Als VP EMEA ben ik eindverantwoordelijk voor operations EMEA (15 landen) met betrekking tot de diensten uitzenden, sourcing, FEE (tarieven werving & selectie), project resourcing en BPO. Daarnaast hebben wij OCG outsourcing en consultancy solutions; management van Talent Supply Chain, via onder andere MSP en RPO. Ik reis iedere week, meestal in EMEA, naar de grotere landen en klanten, geregeld naar de VS en ik ben bestuurslid van WEC (World Employment Confederation).

De 15 landen zijn verdeeld in 6 regio’s, die geleid worden door Group Leaders die direct aan mij rapporteren en General Manager zijn voor de grootste landen: Rusland, VK, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Portugal.

Onze strategie voor EMEA focust zich op groei via Life Science Industry, project resourcing, BPO en FEE. In de Life Science zijn wij wereldwijd marktleider en in EMEA zijn we op dit terrein top 3 speler.”

Life Science Summit Amsterdam, Kelly EMEA, Dinette Koolhaas (links), CEO Carl Camden (rechts)
Life Science Summit Amsterdam, Kelly EMEA, Dinette Koolhaas (links), CEO Carl Camden (rechts)

“Toen ik in 2013 de verantwoordelijkheid kreeg voor de operatie van heel EMEA hebben wij duidelijke keuzes gemaakt voor een agressieve groei van de totale bruto marge, voor investering in recruiters en het optimaliseren van hoofdkantoren. Wij stimuleren snelheid en creativiteit, risico’s nemen en falen hoort daarbij ‘as long as you fail fast’.”

Welke verschillen zijn er in EMEA ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“Voor de 15 landen binnen de EMEA groep geldt; ieder land en iedere markt is uniek. De wet en regelgeving groeit mee met de evolutie van de flexmarkt en ook de cultuur van het land zie je hierin terug. Als voorbeeld neem ik Zwitserland waar de bevolking direct in referenda over wetsvoorstellen stemt, waar de arbeidsmarkt de meest liberale is van de regio en dus ook de flexmarkt liberaal is ingericht. In Zwitserland zijn wij de nummer 4 in de markt.
In Rusland daarentegen is vanaf begin dit jaar het uitzenden gelimiteerd, er is speciale accreditatie vereist, de maximale duur van uitzenden is 9 maanden. Dit is een grote verandering en het vraagt enorm veel aanpassing en creativiteit om flexibiliteit aan te bieden binnen de nieuwe norm. In Rusland zijn wij nummer 2 in de markt. Dienstverlening in de vorm van FEE, outsourcing solutions en Project Resourcing domineren daar.

Het is voor mij de uitdaging om samen met de lokale Leadership Teams te anticiperen op veranderingen in de verschillende landen en de wisselwerking tussen regio’s. Denk aan Portugese artsen die in Zwitserse ziekenhuizen werken of aan Portugese engineers die in Noorwegen werken.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“Afhankelijk van de klant en het land kunnen onze concurrenten de algemene uitzenders zijn maar ook vaak de gespecialiseerde spelers wanneer het gaat om project resourcing, outsourcing en FEE.
Onderscheidend is hoe wij onze sourcing en recruitment hebben ingericht. Wij hebben meer dan 20 grote recruitment en sourcing centers ingericht door vestigingen samen te voegen, hierdoor zijn wij meer gespecialiseerd per functie en industrie, efficiënter en vooral sneller. In Parijs hebben wij bijvoorbeeld twee Sourcing & Recruitment Centers met ieder meer dan 80 recruiters / sourcers. Op soortgelijke wijze hebben wij dit ingericht in Milaan, München, Zürich, Bazel, Lissabon, Moskou et cetera.”

Wat vind je het leukst aan het werken in het buitenland?
“Het leukst is de diversiteit van de landen waarin ik werk en leiding geef en de verschillende culturen. Of je je kunt verplaatsen in teams en klanten bepaalt de impact die je hebt.
Bij de meest bijzondere ervaring denk ik terug aan 2011, toen wij onze organisatie in Frankrijk hebben gereorganiseerd. Toen er een positie vrij kwam voor Country General Manager, ben ik daar ingestapt. Die aanpak heeft meerdere voordelen, ik leer de teams, klanten en organisatie van binnenuit kennen en leid de noodzakelijk veranderingen. Onze Franse organisatie telt ruim 500 medewerkers. Dit betekende dat ik gedurende een half jaar op maandagochtend 6.30 uur de eerste vlucht naar Parijs nam en wekelijks op donderdagavond laat terug kwam.”

Femke van Soest en Dinette Koolhaas
Femke van Soest, FaseVijf (links) in gesprek met Dinette Koolhaas, Kelly Services EMEA (rechts)

“Ik woon in het Franstalige gedeelte van Zwitserland en volgde wekelijks Franse les, waardoor mijn Frans aardig vooruit was gegaan. Tijdens de jaarlijkse kick-off moest ik toch wel even slikken, toen ik op het punt stond de strategie en veranderingen uit te leggen aan een zaal vol mensen. Vragen beantwoorden en vertrouwen geven, wetende dat je niet altijd de juiste woorden hebt. Toch legde ik op dat moment mijn gêne en mijn notities snel opzij. Ik vertrouwde erop dat ik met mijn verhaal en engagement de boodschap kon overbrengen.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Eerlijk? Helemaal niets! Het is zalig om in Zwitserland te wonen. We wonen aan het meer van Neuchâtel en Nederland is heel dichtbij. Ik bezoek mijn familie regelmatig en vrienden en familie komen graag bij ons langs.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Kelly is een internationaal Amerikaans bedrijf dat in 2008 het EMEA hoofdkantoor in Neuchâtel heeft gevestigd. Onze voertaal is Engels en ons EMEA HQ team bestaat uit bijna 20 nationaliteiten.
Zwitserland is een internationaal georiënteerd land, waar 30% van de beroepsbevolking uit het buitenland afkomstig is. Wij werken met veel global accounts waarvoor wij vaak vooruitstrevende programma’s managen. Dit maakt het heel interessant. Zwitserland is ook de thuisbasis voor veel internationale hoofdkantoren, veelal in de Life Science en financiële sector. Veel van mijn klantrelaties zijn niet-Zwitsers. Ook in de medische wereld vind je veel buitenlanders; zo is mijn huisarts bijvoorbeeld Hongaars, mijn tandarts Belgisch, en zijn de specialisten Italiaans en Frans. Heel bijzonder en inspirerend. Dit internationale karakter van zowel mijn persoonlijk als zakelijk leven vind ik heerlijk, een echte verrijking.”

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je risico’s moet nemen, maar ook dat je iets moet ondernemen als je iets wilt realiseren en bereiken. Sta open voor internationale projecten, steek je hand op. En als je niet bij een internationale organisatie werkt, probeer daar dan aan boord te komen.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Vandaag is de toekomst en uitzenden in zijn traditionele vorm blijft bestaan. De manier waarop wordt anders.

Dinette Koolhaas, Kelly EMEA
Dinette Koolhaas, Kelly EMEA

Technologie speelt een cruciale rol in communicatie en dienstverlening naar talent en klanten, maar ook het aandeel freelancers in onze beroepsbevolking, de zogenoemde GIG-economy, vertelt ons hoe talent in de toekomst wil werken.

Veel van onze sourcing en recruitment vindt virtueel plaats, we onderhouden contact met onze talentpools via actieve online talent communities.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.