"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV + FNV Zelfstandigen: Versoepel Wet DBA

Josien van Breda-Hoekstra
Josien van Breda-Hoekstra, directeur FNV Zelfstandigen

Mariëtte Patijn, bestuurslid FNV, en Josien van Breda-Hoekstra, directeur van FNV Zelfstandigen, doen per brief een oproep aan Staatssecretaris Eric Wiebes om de Wet DBA te versoepelen.

De vakbond was voorstander van de Wet DBA om daarmee schijnconstructies tegen te gaan, maar de regelgeving gaat ten onder aan administratieve rompslomp.

‘Wij hebben honderden telefoontjes gehad van legitieme zzp’ers die geraakt worden door de rommelige invoering van de wet. In sommige gevallen zijn ze de helft van hun inkomen kwijt’, zegt Van Breda-Hoekstra.

Patijn en Van Breda-Hoekstra roepen Wiebes op om vrijwaring te geven aan zzp’ers die hogere uurtarieven rekenen (tweemaal het gemiddelde cao-loon of hoger) en aantoonbaar projectmatige klussen doen met kop en een staart: zij zouden geen fiscale toets hoeven ondergaan.

Josien van Breda-Hoekstra formuleert het als volgt:
“Laat de wet DBA bestaan, maar haal alsjeblieft de druk van de modelovereenkomsten af. Zorg voor een paar heldere regels, die duidelijkheid brengen voor de meeste situaties en teruggaan naar de kern van de Wet DBA: duidelijkheid voor de zp’er en opdrachtgever en aanpak van schijnconstructies. Dan hou je nog maar een paar modelovereenkomsten over. In die paar heldere regels gaat het om tarief, duur en beschrijving van de opdracht. Zo is er een werkbaar raamwerk.
Prijs: als het tarief van de zzp’ers 2 keer zo hoog is als het gebruikelijk loon van een werknemer, dan is hij in staat om voor een fatsoenlijk tarief uit te onderhandelen. Dat is een goed teken.
Duur: Hoe langer een opdracht, hoe meer het op een arbeidsovereenkomst gaat lijken. Hoe korter de opdracht, hoe aannemelijker dat het een opdracht is. Trek ergens een grens.
Beschrijving: deze moet gedetailleerd zijn, het moet gaan om iets met een begin en een eind, waarbij duidelijk is wat de zp’er komt doen en welke inspannings- of resultaatsverbintenis er is afgesproken.”

Bron: FD, 16 november 2016 en ZiPconomy, 15 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.