"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Een op vier bedrijven heeft moeite met vinden stagiair

Een op de vier bedrijven heeft moeite met het vinden van een goede stagiair. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor 2016, een onderzoek van stagebemiddelaar StudentenBureau.

Met name mkb-bedrijven worstelen met dit issue, omdat ze zich te weinig kunnen verplaatsen in jongeren. Met hun “stoffige” en “oude” imago zijn ze ten opzichte van de grote spelers op de markt niet aantrekkelijk genoeg.

Bedrijven gaan daarnaast ook pas tien weken voor de start van de stageperiode zoeken naar een geschikte stagiair. Rijkelijk laat, want studenten vinden gemiddeld al dertien weken voor de start van de stageperiode een stage. Dat heeft te maken met de richtlijnen van onderwijsinstellingen, die al vroeg aansturen op een gedegen onderzoeksopzet.

Nationale Stagemonitor 2016

Mismatch met jongeren
“Mkb-bedrijven weten niet alleen minder goed stagiairs aan te trekken; er lijkt ook een echte cultuurkloof tussen generaties te zijn. Jongeren hebben bijvoorbeeld minder gevoel voor hiërarchie. Zonder blikken of blozen vertellen ze de directeur van een mkb-onderneming hoe het beter kan”, vertelt Hanneke Versteege, onderzoeker vanuit StudentenBureau.

Een andere veelgehoorde klacht vanuit het mkb is het telefoon- en social mediagebruik: “De hele dag zitten ze op hun telefoon”, vertellen mkb-ondernemers aan StudentenBureau. Ook focussen jongeren zich veel op zichzelf en hun eigen ontwikkeling, in plaats van zich af te vragen hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het stagebedrijf. “Daar ligt de uitdaging voor organisaties: de nieuwe generatie leren dat ze waarde moeten toevoegen aan het grotere geheel: de bedrijven waar ze stagelopen”, stelt Versteege.

Dat veel bedrijven moeite hebben met het tijdig aantrekken van een goede stagiair, blijkt onder meer uit de aanvragen die StudentenBureau krijgt. Alleen al sinds de zomersluiting van hogescholen op 1 juli klopten bijna 1.000 bedrijven aan bij de stagebemiddelaar, terwijl het nieuwe studiejaar al op 1 september begint. “Een uitvloeisel van het feit dat ze te laat beginnen met zoeken”, aldus Versteege.

Bron: StudentenBureau.nl, 31 augustus 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.