"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hoe werkt Nederland? Vast en flex bij Efteling

Een kwart van alle werknemers in Nederland werkt met een flexibel dienstverband. Hoe kun je zekerheid bieden aan je werknemers als de werkdrukte fluctueert?

In de campagne Hoe Werkt Nederland komt onder meer de aanpak van de Efteling in beeld.

De Efteling werkt met vaste contracten met een minimum aantal uren. Dat aantal wordt gebaseerd op de verwachte uren die werknemers maken.

Het aantal flexwerkers neemt toe. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Hoe bied je werknemers zekerheid als de werkdrukte in de zomer hoger is dan in de winter? Niet iedere werkgever weet precies hoe dat probleem het beste kan worden getackeld. Attractiepark de Efteling heeft een oplossing bedacht: werknemers krijgen vaste contracten met het minimum aantal verwachte uren dat zij werken.

Omgaan met seizoenswerk, zomerdrukte bij de Efteling

Samen met de campagne Hoe Werkt Nederland? neemt de Efteling werkgevers en werknemers mee in een ritje in de Droomvlucht. In een filmpje op Facebook laat het attractiepark zien hoe ze omgaan met seizoenswerk en de jaarlijkse zomerdrukte, als ze extra personeel inzetten om de bezoekers zo goed mogelijk te helpen.

Van werknemers wordt verwacht dat ze zich flexibel opstellen en in de zomer extra beschikbaar zijn. De Efteling geeft er zekerheid voor terug: hoewel er in de winter minder werk is, zijn werknemers wel het hele jaar in dienst en aan het werk.

“Wij werken natuurlijk in een park waar we heel afhankelijk zijn van de hoeveelheid gasten die langskomen. Afhankelijk van het weer, afhankelijk van de vakanties. Dus vinden we het ook belangrijk dat we kunnen schakelen in ons personeelsbestand,” zegt teammanager Marieke van Hek van de Efteling. Dat vraagt om flexibiliteit van de kant van de werknemer.

Contract voor onbepaalde tijd
De werkgever doet er ook wat voor terug. Junior gastvrouw Megan Servaas is enthousiast over de zekerheid die ze heeft gekregen van het attractiepark: “Ik begon met seizoenswerk. Dat deed ik een paar seizoenen. Ik heb nu een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Daar ben ik heel blij mee. Ik was helemaal verbaasd dat dat mocht.”

Aantal flexwerkers blijft groeien

De dynamische arbeidsmarkt vraagt van zowel werkgevers als werknemers dat ze zich aanpassen aan veranderingen. Het aantal flexwerkers in Nederland, waaronder seizoenswerkers vallen, is groeiende. In het eerste kwartaal van 2016 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibel dienstverband, aldus het CBS. Dat is een kwart van alle werknemers. De groei van het aantal flexwerkers was het sterkst bij jongeren tot 25 jaar.

Over de campagne

Op de Facebook-pagina van Hoe Werkt Nederland? wordt meer aandacht besteed aan de veranderingen op de werkvloer en wat de gevolgen zijn voor werkgevers en werknemers. Op die plek kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan over de veranderende arbeidsmarkt. Iedereen kan meedenken. De campagne verzamelt verhalen en oplossingen van werknemers en werkgevers met het doel elkaar te inspireren. Op de Facebook-pagina van de campagne denken 30.000 fans mee over uitdagingen en kansen van werkgevers en werknemers.Bron: Hoe Werkt Nederland, 2 augustus 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.