"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ReflexLAB – tweede editie van start

Een denktank van ruim dertig jonge professionals nam op 22 en 23 april deel aan de kick-off van de tweede editie van het ReflexLAB.

Bekijk de foto’s van de Bootcamp tijdens deze dagen.

Onder begeleiding van hoogleraren en andere experts op het gebied van arbeid, gaan de jonge professionals de komende tijd met elkaar in discussie over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ze komen met innovatieve ideeën voor een aantal issues rond flexwerken. “We hebben in Nederland te maken met´vijftig tinten flexwerk'”, aldus de sprekers op het ReflexLAB.

Jongeren op de arbeidsmarkt kunnen hun borst natmaken, zo waarschuwde Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University. Zij worden straks misschien wel de ‘flexschil’ van werkende robots. Ook zullen we welvaart inleveren aan landen als China en India. En laten je digitale competenties te wensen over? Dan kun je het schudden op de arbeidsmarkt.

Wilthagen was vrijdag 22 april tijdens de start van het ReflexLAB een van de sprekers die de boel op scherp zetten voor de ruim dertig deelnemende jonge professionals. Zij gingen de dag erna aan de slag met thema’s die samenhangen met flexibilisering van de arbeidsmarkt: flexwerkstress, robotisering, ondernemerschap als loopbaankeuze, nieuwe manieren van leren en flexkracht (het imago van flex).

Nog maar de helft van de werkenden onder de veertig heeft een vast contract. Toch wil negentig procent van de jongeren graag een vast contract. Hoe realistisch is dat nog? En wat betekenen deze cijfers voor de arbeidsmarkt in Nederland? ‘We moeten vooral nadenken over hoe werkenden zonder contract of cao zich toch kunnen bijscholen en zich kunnen blijven ontwikkelen’, zo gaf Patrick Banis, directeur Arbeidsmarkt bij het CAOP, de deelnemers mee.

Tijdens de tweede dag van de bootcamp leerden de jonge professionals in workshops meer over lobbyen, campagne voeren en debatteren. In de middag volgden ze een aantal pitches, van onder andere Aukje Nauta, Evert Verhulp, Marjolein ten Hoonte en Itamar Sharon. Zij gaven hun visie op de vijf thema’s waarmee de deelnemers de komende tijd aan de slag gaan. De jonge professionals proberen in werkgroepjes nieuwe ideeën voor elk van de thema’s te bedenken, waarmee de arbeidsmarkt in Nederland kan verbeteren. Eind juni presenteren de vijf werkgroepen hun ideeën op een slotbijeenkomst.

Bron: ReflexLAB, 26 april 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.