"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

MKB-Nederland denkt aan zwarte lijst voor laatbetalers

MKB-Nederland wil een einde maken aan de lange betaaltermijnen waar kleinere ondernemers krijgen opgelegd van grote klanten. De ondernemersorganisatie kondigt aan desnoods een zwarte lijst te gaan opstellen van notoire laatbetalers.

MKB gaat grote bedrijven per brief aanspreken op hun betaalgedrag en opent een meldpunt waar kleinere leveranciers misstanden kunnen melden.

Te veel laatbetalers
Hoewel het betaalgedrag tussen bedrijven onderling de afgelopen jaren is verbeterd komen excessen nog te vaak voor, vindt MKB-Nederland. Visser: ‘Betaaltermijnen tussen de 90 en 120 dagen zijn geen uitzondering. De bedrijven die dat soort termijnen hanteren, maken misbruik van hun inkoopmacht.’

Gevaar voor liquiditeitspositie
Late betalingen van overheden en van bedrijven onderling verslechteren de liquiditeitspositie van mkb-ondernemers, stelt de belangenorganisatie, en kunnen zelfs gezonde bedrijven in financiële problemen brengen.

Zwarte lijst
Bij het meldpunt ‘betalen@mkb.nl‘ kunnen mkb-bedrijven terecht die te maken krijgen met lange betaaltermijnen of zich door grote opdrachtgevers onder druk voelen gezet. ‘Wij gaan die concerns dan actief benaderen’, zegt Visser. Als de actie geen verbetering oplevert, overweegt de ondernemersorganisatie een zwarte lijst aan te leggen.

Boete
De Tweede Kamer praat maandag over een initiatiefnota van het CDA. Deze partij wil bedrijven de mogelijkheid bieden grote opdrachtgevers een boete op te leggen als zij hun rekening niet binnen de wettelijke termijn van 60 dagen betalen. MKB Nederland heeft hier geen vertrouwen in. ‘Kleine bedrijven durven al nauwelijks een incassobureau achter hun grote klanten aan te sturen, laat staan dat ze een boete in rekening gaan brengen”, aldus Visser.

Bron: MKB-Nederland, 1 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.