"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Dreigend tekort aan ervaren juristen

Het aantal juridische vacatures is in het vierde kwartaal met meer dan 25% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De grootste vraag komt nog steeds vanuit de zakelijke dienstverlening (+47%) en de intermediairs (+17%).

Maar ook de overheid zoekt naarstig naar juristen. Deze sector laat een stijging van 36% zien van het aantal juridische vacatures. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het vierde kwartaal van 2015’ van Yacht.

Joost Duffhues, Commercieel Manager bij Yacht Legal: “De vraag naar juristen zet goed door. Na een forse stijging van het aantal vacatures in oktober, gevolgd door een pas op de plaats in november, steeg het aantal vacatures in december weer flink. Bedrijven blijven op zoek naar juristen. En niet alleen binnen de zakelijke dienstverlening en de intermediairs. De overheid is ook flink op zoek. Alleen bij de financiële dienstverlening stagneert de groei in het aantal juridische vacatures.”

Yacht Legal: groei vacatures t.o.v. Q4 2014

Terugblik 2015
In 2015 is het aantal juridische vacatures 26% gestegen t.o.v. 2014. De vraag in de advocatuur steeg met 47%, de vraag naar uitvoerend juridisch medewerkers met 41% en de vraag naar bedrijfsrechtjuristen met 49%. De arbeidsmarkt wordt geleid door de zakelijke dienstverlening (+33%) en de intermediairs (+20%).

Positief beeld voor 2016
De verwachting is dat in 2016 de arbeidsmarkt voor juristen verder aantrekt. Bedrijven maken steeds meer gebruik van interim-juristen om fluctuaties in de bedrijfsvoering op te vangen. Ook overheidsorganisaties huren interim-juristen in en besteden ook werk uit aan juridische dienstverleners. Bedrijven zijn vooral op zoek naar contractjuristen, arbeidsrechtjuristen en inkoop- en aanbestedingsjuristen. Overheidsorganisaties naar juristen bezwaar en beroep, omgevingsrecht, vastgoed en grondzaken en contracten-, inkoop- en aanbestedingsrecht.

Wrijving op arbeidsmarkt
De juridische arbeidsmarkt is dynamisch te noemen. Het positieve economisch klimaat zorgt ervoor dat bedrijven durven te investeren. Hierdoor krijgen ze weer meer te maken met de juridische gevolgen van (inter)nationaal zaken doen, digitalisering, privacywetgeving en contracten.
Bedrijven zijn hiervoor op zoek naar medior juristen die snel ingewerkt en productief zijn. En daar ontstaat de spanning. De huidige juridische arbeidsmarkt bestaat voornamelijk uit nieuwkomers (starters) en seniors (vaak zelfstandigen).

Bron: Yacht, 5 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.