SLUIT MENU

Update | Payrollbranche wordt slagveld (2)

Update | Payrollbranche wordt slagveld (2)

De blogs en mails na de vorige column liegen er niet om. De reacties variëren van ‘dit wordt een drama’, tot ‘het loopt wel los’. Sommigen hebben ook de oplossing al: ‘we stellen gewoon een recruiter aan’ en voldoen daarmee aan de allocatievoorwaarde.

Eén ding is duidelijk: de vraag waar het naartoe gaat met de payrollsector ligt inmiddels in al zijn naaktheid op tafel. Huisjuristen van diverse payrollers en uitzenders zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de komende veranderingen. En ook de NBBU maakt zich zichtbaar sterk voor bescherming van de branche.

Het grootste probleem is eigenlijk dat nog niet bekend is hoe groot het probleem is. En dat het per payrollbedrijf verschilt. Daardoor is het moeilijk voorsorteren. Terwijl die haast wel geboden is. Het betekent namelijk nogal wat, als je complete businessmodel misschien op de schop moet.

Wat er onduidelijk is? We geven u wat voorbeelden. Helder is in ieder geval: als u onder de nieuwe regeling valt, hebt u een groot probleem, mogelijk levensbedreigend voor uw organisatie.

Of u eronder valt? De belangrijkste norm die waarschijnlijk in de wet zal worden opgenomen, is dat men een ‘allocatiefunctie’ moet hebben. Voldoen aan deze norm lijkt echter makkelijker dan het is:

  • Allereerst: wat is dat eigenlijk precies, die allocatiefunctie. Er is nog geen echte wettelijke omschrijving van.
  • Moet ik bij alle payrollsituaties voldoen aan die norm? Of is het voldoende als ik formeel dat doel nastreef, zoals de Ontslagregeling 2015 een uitzendwerkgever definieert.
  • Zo ja, moet ik dan in mijn eigen bedrijf verschillende CAO’s gaan toepassen, afhankelijk van de branche van de opdrachtgever? En verschillende pensioenregelingen?
  • Of is het voldoende als ik officieel de allocatiefunctie nastreef, ook al geldt dat niet voor alle contracten? En wordt dat dan afgemeten aan de vraag welk percentage met ‘allocatie’ tot stand is gekomen?
  • Wat geldt als er tussen mijn bedrijf en de opdrachtgever een doorlener zit, een collega uitzend- of payrollorganisatie? Is dan de CAO van die doorlener verplicht? Of die van de opdrachtgever?
  • En natuurlijk: moeten de mensen die de allocatiefunctie invullen bij mij op de payroll staan? Mogen dat geen intermediairs of franchisenemers zijn? Of is het voldoende als in ieder geval de opdrachtgever die functie niet vervuld heeft?

We gaan zien hoe dit uitpakt. Het wetsontwerp verschijnt naar zeggen komende maand in de Tweede Kamer. Zeker is in ieder geval dat dit een grote bedreiging is. Een grote uitzendorganisatie doekt niet voor niets haar businessunit ‘payrolling’ op.

De echte pessimisten onder u stellen zelfs de vraag: blijft dit wel beperkt tot payrolling? Waarom zou deze problematiek niet ook gelden voor uitzendkrachten? Want wat is eigenlijk het principiële verschil, bekeken vanuit Asschers perspectief?
Voor de optimisten onder u: we zouden ons graag aan uw zijde scharen, maar nee, dit waait niet over. De politieke drang naar gelijke beloning en behandeling wordt eerder groter dan kleiner. Relativering is wishfull thinking, is hoop. En hoop is uitgesteld verdriet.

De Gier Business Law

Adriaan de Gier en Myrthe van den Heuvel
Advocaten/Attorneys at law

Seminar Payroll, 19 november 2015, aanvang 11.45 uur, Landgoed Groot Kievitsdal
Meer informatie

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.