"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loondoorbetaling bij ziekte – kleine ondernemers ontlasten


Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekijkt hoe hij kleine ondernemers kan ontlasten bij de loondoorbetalingsverplichting voor ziek personeel.

Hij zei dit gister in een Arbeidsmarktdebat met de Tweede Kamer. Ondernemers moeten ziek personeel nu twee jaar loon doorbetalen. Vooral kleine ondernemers kunnen deze lasten moeilijk dragen en het houdt ze tegen om personeel aan te nemen.

Voorstellen van de Kamer
SP, D66 en GroenLinks willen een deel van de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers collectiviseren.
De SP wil dat alle werkgevers individueel het eerste ziektejaar doorbetalen, maar bedrijven tot 250 werknemers kunnen zich dan voor het tweede jaar collectief verzekeren. GroenLinks wil dat werkgevers tot tien werknemers alleen het eerste halfjaar zelf doorbetalen en bedrijven tot 250 werknemers het eerste jaar. Daarna wordt het collectief.

Oplossingsrichtingen voor 1 juli
Asscher neemt deze voorstellen mee en wil voor 1 juli oplossingen presenteren aan de Tweede Kamer, waarmee kleine bedrijven kunnen worden ontlast zonder dat de WIA weer volstroomt.

Bron: Brief ‘Loondoorbetaling bij ziekte’ van minister Asscher aan Tweede Kamer, februari 2015 en FD, 21 mei 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.