"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wilthagen: ‘WWZ gevaarlijk experiment’

Met de invoering van de WWZ geeft de politiek het verkeerde antwoord op de veranderende arbeidsmarkt.
prof. dr. Ton Wilthagen, UvT en ReflecT
Ton Wilthagen, arbeidsmarktexpert, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, zegt dit vandaag in een interview met het FD.

De Wet Werk en Zekerheid noemt hij ‘een gevaarlijk experiment.’ “De huidige arbeidswetgeving is nog beter.”

Vooral jongeren zijn het slachtoffer van de nieuwe wet, zij krijgen steeds minder zekerheden. Een recente uitzending van Nieuwsuur liet zien dat veel jongeren leiden aan burnout door stress die mede wordt veroorzaakt door werksituaties.

Politiek kan beter inspelen op netwerkeconomie
“De arbeidsmarkt is veranderd, dat kan niet van bovenaf door wetgeving worden tegengehouden of bijgestuurd. De arrangementen die we maken op de arbeidsmarkt moeten aansluiten bij de nieuwe netwerkeconomie van zzp’ers en veel variaties op flex,” aldus Wilthagen. Bovendien: “niet elke uitzender en opdrachtgever is een slechterik, het is hier geen bananenrepubliek.”

Mismatch tussen beleid en markt vraagt omslag in denken
“De inkoop van arbeid is aan het veranderen, het verschuift van banen naar projecten en handelingen. Dát en de stapeling van kosten en risico’s zoals twee jaar loondoorbetaling, typerend voor Nederland, maakt dat bedrijven vaste contracten vermijden.”

Bron: FD, 28 april 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.