"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Masterclass helpt intercedenten 50-plussers te bemiddelen naar werk

Maandag 19 januari vindt de eerste masterclass ‘Verruim je blik’ plaats die de brancheorganisaties NBBU en ABU gratis aanbieden aan intercedenten.

De masterclass biedt de medewerkers van uitzendbureaus tools en inspiratie om nog meer focus te leggen op het bemiddelen van 50-plussers.

De behoefte aan extra training blijkt groot: de serie masterclasses was in korte tijd volgeboekt. De gratis trainingen zijn onderdeel van een aantal initiatieven van de uitzendbranche om de bemiddeling van 50-plussers extra aandacht te geven. Zo lanceerde de uitzendbranche dit najaar het online magazine Open voor ervaring. Daarnaast worden specifieke speeddates georganiseerd voor 50-plussers en spelen diverse uitzendbureaus een actieve rol in netwerktrainingen die UWV voor ouderen organiseert.

Belangrijke rol uitzendbranche
De uitzendbranche speelt een belangrijke rol om werkloze 50-plussers aan de slag te helpen, zo blijkt uit de laatste Barometer 50-plus van UWV. Van de honderd werkloze ouderen die aan het werk gaan, is bij een kwart daarvan een uitzendbureau betrokken. Een op de acht uitzendkrachten is 50-plus. In de barometer ontkracht de uitzendbranche ook de meest voorkomende vooroordelen over oudere werknemers.

In de masterclasses komen de voordelen van het werken met ouderen aan bod: gemotiveerd, bereikbaar en ervaren. Deelnemers leren omgaan met de meest voorkomende vooroordelen tegen ouderen, ze kunnen hun ervaringen delen en krijgen praktische informatie over subsidies en regelingen.

Extra aandacht voor 50-plus
De uitzendbranche heeft met minister Asscher van SZW afgesproken om eind dit jaar 22.500 50-plussers aan werk te hebben geholpen. Om het voor de uitzendbureaus extra aantrekkelijk te maken, heeft de minister de regels voor subsidiëring aangepast: de leeftijdgrens is verlaagd van 55+ naar 50+ en iemand hoeft niet meer drie maanden werkloos te zijn om voor de 50plusser-regeling in aanmerking te komen. Beide aanpassingen verruimen de mogelijkheid voor uitzendondernemingen om met behulp van een plaatsingsfee – die kan oplopen tot 1500 euro – nog meer ouderen aan het werk te helpen.

Bron: ABU en NBBU 15 januari 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.