"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CBS: aantal verzekerde zzp’ers daalt

Het aantal verzekerde zelfstandigen is de afgelopen 2 jaar teruggelopen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de 800.000 zzp’ers die voor hun hoofdinkomen afhankelijk zijn van ondernemen, is het onverzekerde zelfstandigen tussen 2011 en 2013 opgelopen van 21,9% tot 23,4%.

Jongeren minst verzekerd
Jongeren zijn het minst vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid: slechts een op de tien zzp’ers tot 25 jaar betaalt aov-premie. In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar is een kwart verzekerd, en bij de groep tot 65 jaar ligt dat percentage iets lager. Boven de 65 heeft nog slechts 1% de aov lopen.

Grafiek1

Nog geen verplichte premies
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opperde in 2015 het CDA-plan om zzp’ers te verplichten zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit om de bestaansonzekerheid van kwetsbare zzp’ers te verkleinen en een scheve verhouding met vast personeel te voorkomen. Het plan strandde echter na weerstand van liberalen, die vinden dat verplichte premies haaks staan op de ondernemersvrijheid.

Bron: CBS: 6 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.