VvDN: nog geen antwoord minister op open brief

0
109

Op 7 juli heeft de VvDN een open brief gestuurd aan minister Van Gennip vanuit het perspectief van detacheerders, als reactie op haar hoofdlijnenbrief over de arbeidsmarkt van 5 juli 2022.

De organisatie is nog in afwachting van een reactie.

Flexibiliteit voor ondernemers
Met de brief wilde de Vereniging van Detacheerders Nederland de aandacht van de minister vestigen op het feit dat het zeer wel mogelijk is om ‘ondernemers de flexibiliteit te bieden die zij nodig hebben om in te spelen op veranderende omstandigheden, door het inzetten van werknemers die langdurig in dienst zijn bij een detacheerder en daar een vast contract hebben’.

Driehoeksarbeidsrelaties
De VvDN valt over de wens om ‘driehoeksarbeidsrelaties’ sterker te reguleren. Volgens de vereniging gooit de minister dan het kind met het badwater weg. Door alle driehoeksarbeidsrelaties ‘uitzenden’ te noemen ontstaat het beeld dat het altijd gaat om flexibele arbeidscontracten (met een uitzendbeding). Maar in Nederland werken bijna een half miljoen mensen voor detacheerbedrijven, waarvan het grootste deel met vast contract (of tijdelijk met uitzicht op vast). Dit zijn zonder uitzondering driehoeksarbeidsrelaties.

Volgens de VvDN is detachering geen onderdeel van de problemen van de arbeidsmarkt, maar onderdeel van de oplossing. De vereniging adviseert de minister om de term ‘uitzenden’ voortaan alleen te gebruiken voor echt uitzenden (dus voor ‘ziek & piek’ of voor werving en selectie).

Bron: VvDN, 27 juli 2022