Vacaturetrend richting volledig herstel arbeidsmarkt

0
226

De arbeidsmarkt in Nederland is in de afgelopen maand wederom wat hersteld.

De landelijke vacaturetrend ligt op dit moment een krappe acht procent onder het vacatureniveau van voor de coronacrisis, begin februari vorig jaar. Een maand geleden was dit nog dertien procent. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed.
Vacatures op Indeed in Nederland
“Het is een positief signaal dat het herstel van de arbeidsmarkt doorpakt”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Of de trend doorzet hangt nauw samen met mogelijke versoepelingen en de ontwikkelingen in de vaccinatiecampagne. Indien dit allebei voorspoedig gaat, zal de arbeidsmarkt waarschijnlijk snel weer positieve cijfers tonen.”

Optimisme in de horecasector
Ondanks dat restaurants de deuren nog niet mogen openen, is de sector bezig met een herstelbeweging. Op het dieptepunt, afgelopen november, lag het vacatureniveau in de sector bijna zeventig procent lager dan voor de corona-uitbraak. Inmiddels is dit veertig procent. Het aantal vacatures nam vorige maand met 17 procentpunt toe ten opzichte van de maand daarvoor.

Vacaturetrend sectoren, bron Indeed

Het optimisme binnen de horecasector is ook duidelijk terug te zien in het aantal openstaande vacatures. De populairste vacatures van dit moment zijn die voor medewerkers in de bediening (een toename van 55 procent) en medewerkers voor in de keuken (59 procent). Het aantal vacatures voor de rol van kok is in de afgelopen maand toegenomen met 35 procent.

Vissers: “Hoewel de situatie voor de horeca nog verre van positief is, lijkt het alsof sprake is van wat optimisme in de sector met de zomermaanden en de langverwachte versoepelingen voor de horeca in het verschiet. De stijging van het aantal vacatures toont aan dat horeca-ondernemers alvast zijn begonnen met het werven van personeel, met het oog op toekomstige heropening.” Wat voor de horecasector geldt, ziet Indeed terug in de hospitality- en toerisme sector, zij het in mindere mate. “In die sector verwachten wij in de nabije toekomst een sterkere toename te zien.”

Beauty- en wellness plukt vruchten van versoepelingen
Met een stijging van twaalf procentpunt heeft de beauty- en wellness-sector het herstel van vorige maand doorgezet. Wel ligt het niveau nog steeds ver beneden het niveau van februari vorig jaar: bijna 33 procent. “De prognose is dat het herstel van afgelopen maand een voorbode is voor de komende tijd. De versoepelingen van de landelijke maatregelen voor kappers, pedi- en manicures maken dat de sector weer vrij spel heeft. Naar verwachting zal het uitblijven van verdere maatregelen voor contactberoepen een verder herstel van de sector tot gevolg hebben”, stelt Vissers.

Bouwsector heeft de meeste vacatures, zorgsector krimpt minimaal
In de bouwsector sprake is al sinds november sprake van een flinke groei van het aantal geplaatste vacatures. Op dit moment ligt het vacatureniveau in de bouw 21 procent boven het niveau van voor de corona-uitbraak, en is hiermee de verpleegsector voorbijgestreefd als sector met de grootste stijging in het aantal vacatures.

Het aantal vacatures in de verpleegkunde is voor de tweede maand op rij afgenomen. Vacatures voor de individuele gezondheidszorg en verpleegkundige behoren nog wel tot de populairste vacatures.

Bron: Indeed, 13 april 2021

Lees ook
Arbeidsmarkt blijft herstellen, personeelstekort in de zorg vlakt wat af