Arbeidsmarkt blijft herstellen, personeelstekort in de zorg vlakt wat af

0
283

Nederlandse arbeidsmarkt blijft herstellen

• Personeelstekort in zorg vlakt wat af
• Beauty- en wellness-sector zet stap richting herstel
• Horeca- en toerisme sector nog steeds in zwaar weer

De arbeidsmarkt in Nederland is in de afgelopen maand opnieuw wat hersteld. Het vacatureniveau ligt op dit moment hoger dan in begin januari, toen nog sprake was van een stabilisatie van de vacaturetrend.

Dit komt naar voren uit de maandelijkse analyse van vacaturesite Indeed. Het landelijke vacatureniveau ligt op dit moment nog wel 13 procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Het doorzetten van het vacatureherstel heeft logischerwijs te maken met de eerste versoepelingen in de huidige lockdown”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Om de arbeidsmarkt weer echt richting positieve cijfers te sturen, zijn verdere versoepelingen van de maatregelen nodig.”

Vraag naar zorgpersoneel wordt wat minder
Vacatures voor verzorgers in de individuele gezondheidszorg en verpleegkundigen behoren nog steeds tot de meest geplaatste vacatures. Wel nam de vraag naar verpleegkundigen in de afgelopen maand af met zeven procent, voor verzorgende in de individuele gezondheidszorg is dit elf procent. Vissers: “Voor het eerst in maanden is sprake van een daling in het aantal vacatures in de zorg. Toch is het personeelstekort in de zorg duidelijk nog niet opgelost.” De verpleegkunde stond de afgelopen maanden met stip op nummer één qua stijging van de vacaturetrend. Dit is inmiddels niet meer het geval, al ligt het niveau wel 23 procent boven het niveau van een jaar geleden.

vacaturetrend sectoren, bron Indeed
Hervatting contactberoepen zorgt voor stijging
Dat het uitoefenen van contactberoepen weer mogelijk is, ziet Indeed terug in de cijfers. Met een toename van dertig procent behoort de vacature voor kappers bij de hardst gestegen vacatures van de afgelopen maand. De beauty- en wellness-sector moet wel van ver komen. Op dit moment ligt het niveau namelijk nog wel 45 procent lager dan vorig jaar. Vissers: “De contactberoepen hebben natuurlijk pas net weer de eerste klanten mogen ontvangen. De vacaturetrend voor de beauty- en wellness-sector is dus bij lange na nog niet terug op het oude niveau. Dit schept wel positieve verwachtingen voor de toekomst mits de versoepelingen van kracht blijven”, aldus Vissers.

Bouwsector groeit flink door
De groei in de bouwsector zet door. Het landelijk niveau van de bouwsector ligt daarmee op dit moment meer dan 21 procentpunt hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vissers: “De bouw is het afgelopen jaar relatief onaangetast gebleven, een groot deel van de sector kon blijven doorgaan. Dit is echter niet vanzelfsprekend. In België is dit bijvoorbeeld anders, daar heeft de sector ook te maken gehad met beperkende maatregelen. Daar zien we dat het vacatureniveau van de sector dan ook 21 procentpunt lager ligt dan vorig jaar.”

Cijfers horeca en toerisme nog negatief
“De situatie voor de sectoren horeca en hospitality en toerisme is nog steeds zorgelijk,” stelt Vissers. Het niveau voor de horeca ligt nu 57 procentpunt lager dan een jaar geleden, in hospitality en toerisme is dit 59 procentpunt. “Tijdens de persconferentie is zachtjes gesproken over mogelijke versoepelingen voor de horeca aan het einde van de maand. En met de zomermaanden in aantocht en het perspectief dat door de vaccins geboden wordt, hopen wij dat ook de cijfers voor de sector verder significant zullen herstellen,” vervolgt Vissers.

Bron: Indeed, 11 maart 2021

Zie ook
Januari 2021: Herstel van Nederlandse arbeidsmarkt zet weer door