Update: TCP Direct failliet

0
520

De rechtbank van Amsterdam heeft op maandag 2 september TCP Direct BV, een onderdeel van TCP Solutions, failliet verklaard. TCP Direct beheerde contracten van zzp’ers voor Nederlandse organisaties, waaronder ING.

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de buitenlandse en de payrolling-activiteiten van TCP Solutions.

ING
Een paar weken geleden kon TCP Direct zijn zzp’ers bij ING opeens niet meer betalen. Dit kwam door een betalingsachterstand van payrolling-klant DeGraaf Contracting, gecombineerd met problemen bij het aantrekken van nieuw krediet.

Cashflow
De afgelopen weken heeft het bedrijf ook cashflow-problemen gekregen bij de betalingen aan zzp’ers van andere klanten. Op 23 augustus is surseance van betaling aangevraagd, waaruit nu dus faillissement volgt. TCP Direct bestond 25 jaar en had een omzet van 150 miljoen euro.

Lopende contracten
ING draagt de lopende zzp-contracten over aan Brainnet en Between, en garandeert betaling aan hun zzp’ers. De zzp’ers die via TCP bij andere organisaties werken wachten nog op duidelijkheid. Organisaties mogen eventuele achterstallige betalingen aan TCP namelijk niet rechtstreeks overmaken aan hun zzp’ers.

Geen voorrang
De zzp’ers hebben bij de afhandeling van het faillissement geen voorrang op andere crediteuren. Bij payroll-medewerkers neemt UWV eventuele betalingsverplichtingen over.

Update 6 september 2019: De Bovib heeft op het faillissement gereageerd. De brancheorganisatie voor intermediairs en brokers betreurt het dat het niet gelukt is om tijdig met een passende oplossing te komen voor de ontstane situatie bij ING en TCP Direct. “De ontstane beeldvorming doet geen recht aan de professionaliteit en veelzijdigheid van de branche van zzp-dienstverleners. Tegelijkertijd onderkennen wij dat wij samen met alle betrokkenen lering kunnen trekken uit de praktijk, en zien wij het als belangrijk onderdeel van onze missie om ons ervoor in te spannen om situaties als deze te voorkomen. Daarom roept de Bovib belanghebbenden en beleidsmakers op om gezamenlijk te blijven werken aan beleid dat leidt tot een eerlijke en transparante flexbranche.”

Bron: ZiPconomy, 3 september 2019