"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘Samen werken voor werk’ – omscholing en banen voor langdurig werklozen

Uitzenders en overheid werken samen in regionale initiatieven om langdurig werklozen heel praktisch te begeleiden in trajecten vanuit de bijstand naar werk met perspectief.

De werkloosheid is laag, terwijl er ruim een miljoen mensen een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij hebben training en scholing nodig om aan het werk te komen.

Alliantie Samen werken voor werkABU, Cedris, NRTO en OVAL
De brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL vormen hiervoor de alliantie Samen werken voor werk. Op het congres op 28 maart kwamen ondernemers en belangenorganisaties bij elkaar om initiatieven en inspiratie te delen.

Een miljoen per arbeidsregio
Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakt per arbeidsmarktregio €1 miljoen vrij om de initiatieven te bevorderen. #Samenwerkenvoorwerk toont diverse initiatieven. Hieronder een paar voorbeelden.

Zuid-Nederland: monteur
Samen met UWV en gemeenten in Zuid-Nederland hebben de private opleider Dirksen en vier private intermediairs een opleidingstraject gerealiseerd om mensen met een uitkering in 8 tot 16 weken op te leiden tot monteur. Vooral mensen zonder technische achtergrond. Binnen twee jaar zijn ruim tweehonderd monteurs opgeleid en begeleid naar werk.

Baanbrekend Drechtsteden
De Sociale Dienst Drechtsteden en Randstad begonnen in 2011 samen Baanbrekend Drechtsteden. Met één loket voor werkgevers zijn duizenden uitkeringsgerechtigden aan werk geholpen. De aanpak werd landelijk een van de bekendste voorbeelden van publiek-private samenwerking voor de arbeidsmarkt. Inmiddels doet ook UWV mee.

Oss: procesoperator
Door samenwerking tussen de gemeente Oss, IBN en verschillende bedrijven in de regio is De Winfabriek ontstaan, een praktijkgerichte opleiding die mensen omschoolt tot procesoperator in de maakindustrie. Daar is veel vraag naar en dat biedt kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij-instromers en ouderen.

Zwolle: catering
De gemeente Zwolle, SW-bedrijf Wezo en cateraar Albron leiden kandidaten in de praktijk op, op verschillende locaties van de cateraar. Met hun diploma kunnen deelnemers die eerder bij de sociale werkvoorziening (SW) werkten nu gedetacheerd worden bij reguliere werkgevers.

Den Bosch: landelijke uitrol
Onder de naam Future Proof werken UWV en Manpower samen. Dit begon in 2014 als pilot in Den Bosch, waar de afgelopen jaren 334 werkzoekenden betaald werk vonden. Deze pilot kreeg in 2016 een vervolg met de landelijke uitrol op 15 plaatsen.

Rotterdam: zelfvertrouwen
Voordat langdurig werklozen aan het werk kunnen moeten zij eerst hun motivatie en zelfvertrouwen versterken. De gemeente Rotterdam lanceerde hiervoor samen met Calder Werkt een trainingsprogramma van vier weken. Ruim de helft van de deelnemers
vindt hierna werk. Bovendien maakt de versterking van kandidaten de kans op duurzaam succes groter.

Amsterdam: zorg
Samen werken voor werk: Inspiratiegids 'De bijzondere weg naar werk'In 25 plaatsen in Nederland zijn WijkLeerbedrijven opgezet om mensen een springplank te bieden naar betaald werk in de zorg. Door samenwerking tussen gemeente, onderwijs, (thuis)zorgorganisaties en als spil de sociale onderneming Calibris Advies kunnen deelnemers op hen afgestemd onderwijs volgen en werkervaring opdoen. In WijkLeerbedrijf Nieuw-West in Amsterdam is de aanpak vooral gericht op vrouwen die anders geen onderwijs zouden volgen of werk zouden krijgen.

Bekijk ook de Inspiratiegids ‘De bijzondere weg naar werk’.

Bron: NOS, 31 maart en Telegraaf, 29 maart 2019

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.