Reddingsplan nodig voor Modern Werkenden

0
70

Om grote bedrijven en werknemers overeind te houden wordt alles uit de kast gehaald, terwijl mkb’ers, zzp’ers en andere Modern Werkenden tevreden moeten zijn met de kruimels.

Tot nu is daar wel iets aan gedaan, maar nog lang niet genoeg. Flexwerkers mogen hopen op een fooi van 600 euro. Het reddingsplan voor de BV Nederland moet en kan veel breder en effectiever.

Dat vindt de Werkvereniging.

Ondanks de tegemoetkomingen, blijft er nog een wereld te winnen als het gaan om de ondersteuning aan mkb’ers, zzp’ers, flexwerkers en andere Modern Werkenden. Zo is de inkomensondersteuning uit hoofde van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers zonder enige motivatie beperkt tot het sociaal minimum, mogen flexwerkers blij zijn als het UWV tijd heeft om ze een fooi van 600 euro te verstrekken, terwijl de lonen van werknemers worden gegarandeerd tot twee of zelfs drie keer modaal. Schrijnend, vindt de Werkvereniging, vooral omdat alle steunmaatregelen worden bekostigd uit dezelfde publieke middelen.

Ronald van den Hoff, Ruud Koornstra en Martin Schuurman presenteerden op 11 mei in De Volkskrant een reddingsplan voor de BV Nederland, met als kern een garantie-inkomen voor zelfstandigen en flexwerkers dat is gerelateerd aan hun belastbaar jaarinkomen in 2019 tot een maximum van twee keer modaal.De Werkvereniging roept het kabinet op het uiterst serieus te nemen. ‘Doen we dit niet, dan stevenen we af op een enorme vraaguitval die tot niets anders kan leiden dan een golf aan faillissementen – ook onder de bedrijven die het kabinet deze maanden overeind probeert te houden.’

Bron: Werkvereniging, 14 mei 2020