Randstad Q1 2020 – 30% minder omzet vanaf half maart

0
289

Randstad zag in de tweede helft van maart een omzetdaling van zo’n 30 procent. Het tweede kwartaal wordt nog aanzienlijk uitdagender vanwege de wereldwijde economische impact van de coronacrisis.

De vraag naar personeelsdienstverlening zoals uitzenden en werving en selectie van personeel is daardoor abrupt gedaald of helemaal tot stilstand gekomen.

Enkele belangrijke resultaten uit het eerste kwartaal:
– autonome groei van -7,4%;
– onderliggende EBITA € 162 miljoen;
– EBITA-marge 3,0%;
– omzetdaling -3% tot-4% tot half maart;
– vanaf half maart omzetdaling 30% door Covid-19.

Bekijk het gehele kwartaalbericht

De eerste prioriteit was en is de gezondheid en veiligheid van de medewerkers, kandidaten en klanten, meldt Randstad. Er een goede overgang gerealiseerd naar thuiswerken. Randstad streeft naar een herstel van 50% via kostenreductie en ondersteuning met behulp van overheidsregelingen.

“We hebben onmiddellijk alle niet-essentiële uitgaven voor dit jaar stopgezet, ingetrokken of aangepast in een groot aantal landen en ook de Raad van Bestuur ontvangt geen bonus in 2020.
Met hulp van overheidssubsidies kunnen wij toewerken naar een toekomstig herstel van 50%. Op 16 april zijn wij met Adecco en Manpower een alliantie gestart onder de noemer ‘veilig weer aan het werk’. We zijn ervan overtuigd dat wij als uitzendsector samen met overheden, werkgevers en vakbonden kunnen bijdragen aan een veilige en gezonde terugkeer van mensen naar de werkplek.”

Randstad’s kostenmaatregelen bestaan voorlopig uit diverse voor de hand liggende maatregelen zoals het inkrimpen van het aantal leasecontracten voor het wagenpark of het niet gebruik (hoeven) maken van onkostenvergoedingen, omdat medewerkers nu vanuit huis werken, zo verklaarde topman Jacques van den Broek in zijn mondelinge toelichting bij het kwartaalbericht.

Onlangs werd bekend dat Randstad gebruik maakt van de NOW-regeling in Nederland. Lees meer

Eind 2019 werd al bekend dat Randstad wilde bezuinigen in 2020, omdat de resultaten in 2019 tegenvielen door een krimpende economie. Lees meer

Bron: Randstad.com, 22 april 2020