Optimisme werkgevers houdt aan

0
357

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is voor Q3 2019 gelijk gebleven, vergeleken met Q2. Het werkgelegenheidscijfer van +5% toont het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.
Werkgelegenheidsverwachting Q3 2019, bron ManpowerGroup
Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3 2019) onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Herstel financiële en transportsector
In alle negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. Na negatieve verwachtingen in Q2 2019, is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers in de financiële sector voor het aankomende kwartaal met 8% gestegen. Met een groei van 10% noteert de transportsector de grootste stijging in optimisme ten opzichte van vorig kwartaal.

Werkgelegenheidsverwachting Nederland, derde kwartaal 2019, bron ManpowerGroup

“Na twee kwartalen van voorzichtig optimisme zijn Nederlandse werkgevers wederom licht positief over de werkgelegenheidsverwachting voor het derde kwartaal van 2019”, zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. “We zien dat werkgevers steeds beter gewend raken aan de nieuwe situatie op de arbeidsmarkt. Hierdoor zetten zij steeds vaker in op de training en het bijscholen van medewerkers, steeds vaker in samenwerking met specialisten zoals ManpowerGroup.”

Sterk herstel
Na een eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar tijd in Q2 2019, verwachten werkgevers in de financiële sector het komende kwartaal weer meer mensen aan te nemen. Het werkgelegenheidscijfer in deze sector herstelt zich van -2% naar +6%. Ook werkgevers in de transportsector (van -1% naar +9%) en de landbouw, bosbouw en visserij (van -4% naar +4%) hebben hun negatieve verwachtingen uit het vorige kwartaal inmiddels rechtgezet. Werkgevers in de nutssector (+11%) zijn het positiefst gesteld, terwijl hun collega’s in de retailsector (+2%) het minst optimistisch zijn.

Zwinkels: “Werkgevers in de transportsector durven na een periode van onzekerheid rondom de Brexit eindelijk weer vooruit te kijken. Door de groei van e-commerce is de vraag naar medewerkers in deze sector de afgelopen jaren fors toegenomen. Met onze Manpower Logistics Acadamies in Hillegom en Eindhoven verzorgen we de training en bijscholing van huidige en/of nieuwe medewerkers. Hiermee proberen we werkgevers alternatieve oplossingen te bieden voor de huidige schaarste op de arbeidsmarkt.”

De juiste kandidaat
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite heeft de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, is gedaald van 73% in Q2 2019 naar 68% in het derde kwartaal¹. Vooral in de transportsector is het voor werkgevers makkelijker geworden de juiste medewerkers te vinden (van 77% naar 60%). Een reden hiervoor kan zijn dat 43% van de werkgevers in deze sector betere arbeidsvoorwaarden biedt ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast zegt 45% van hen, vergeleken bij vorig jaar meer te investeren in het bijscholen van medewerkers.

Zwinkels: “Met onze oplossingen en initiatieven proberen we op een andere manier antwoord te bieden op de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Een groot gedeelte van de oplossing ligt echter bij werkgevers en werknemers zelf. Zo moeten werkgevers voldoende middelen vrijmaken om te kunnen investeren in de training en bijscholing van medewerkers en vraagt het om een flinke investering in tijd en moeite aan de werknemerskant.”

Europese verwachting
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Italië en Spanje zijn het minst optimistisch (+1%). Duitsland en Frankrijk noteren +5%, België +3% en het Verenigd Koninkrijk meldt een gezonde +4%. Het optimisme onder werkgevers in de Verenigde Staten groeit naar +21%.

Bron: ManpowerGroup, 11 juni 2019