Manpower Logistic Academy voorziet in behoefte

0
561

Manpower Logistic Academy voorziet in behoefte

In twee jaar tijd zijn 1.458 kandidaten opgeleid, die vrijwel allemaal aan de slag konden bij opdrachtgevers in de logistiek.

Aanbod van theoretische en praktische training voor heftruckchauffeurs blijkt schot in de roos.

Opening Manpower Logistics Academy, Hillegom
Opening Manpower Logistics Academy, Hillegom

De eerste Nederlandse MLA draait sinds 2016 bij Eindhoven Airport. Op donderdag 14 juni jl. werd in Hillegom de tweede Manpower Logistics Academy (MLA) geopend.

Succesvol aanbod
“Soms heb je een activiteit, die uit zichzelf gaat vliegen,” zegt Frank Weermeijer, directeur van Manpower Nederland, over dit trainingsaanbod. “Dit is er zo een, waarbij het succes vanzelf lijkt te komen; de klanten zijn enthousiast en de kandidaten zijn na hun training direct inzetbaar. Deze opgeleide kandidaten kunnen zich goed en veilig voorbereiden op hun job. Elke kandidaat krijgt bovendien een individueel rapport mee, zodat de opdrachtgever weet waar iemands kracht en aandachtspunten liggen. Wie is opgeleid heeft een erkende startkwalificatie. Dat biedt perspectief, er is veel vraag naar opgeleide heftruckchauffeurs.”

Frank Weermeijer, directeur Manpower Nederland
Frank Weermeijer, Directeur Manpower Nederland

Behoefte aan zij-instroom in logistiek
“De 24-uurs economie leidt tot meer werk voor warehouses en distributiecentra. Zij-instroom is nodig om aan de vraag naar heftruck- en reachtruckchauffeurs te voldoen. Een voorwaarde is dat de medewerkers goed en veilig worden opgeleid. Onkundige bediening van heftrucks en teveel nadruk op haast in de productie is riskant vanwege de aanzienlijke veiligheids- en arbo-risico’s. Lees meer

“In België werkt Manpower al sinds 2008 met een MLA, een trainingsfaciliteit voor logistieke medewerkers. Twee jaar geleden zagen wij in Nederland de vraag zo sterk groeien, dat we zeiden: wij moeten dit ook in Nederland van de grond krijgen. We zijn begonnen met een MLA in het logistiek centrum bij Eindhoven Airport. In twee jaar tijd hebben wij al 1.458 kandidaten gecertificeerd, waarvan 96% (1.400) direct aan de slag kon bij onze klanten.

Wij garanderen dat een opgeleide kandidaat binnen vier weken een baan vindt. Als dat niet lukt, krijgt hij of zij wel gratis ons CCV-erkende certificaat mee; onze opleiding is ook CBR ge-audit,” zo verklaart Bas van Sprundel, Manager van de Manpower Talent Academy.

Bas van Sprundel, Manager Manpower Talent Academy
Bas van Sprundel, Manager Manpower Talent Academy

“Hillegom ligt op korte afstand van Schiphol en diverse klanten van ons bevinden zich in deze regio. Vandaar de keuze voor deze locatie. Nu bedienen we met onze beide MLA’s de opleiding van kandidaten voor klanten met een locatie op één van de top 10 logistieke hotspots in Nederland (met uitzondering van nr. 9, Twente). De kandidaten kunnen binnen één uur ter plekke zijn. Er is voldoende parkeerplek en ook de OV-verbinding is goed.”

Hoe ziet het opleidingstraject eruit?
“We bereiden kandidaten letterlijk voor op de situatie bij de klant,” zegt Van Sprundel. “Kandidaten beginnen thuis met de theorie via ons online E-learning systeem. Ze leren over de regelgeving en de risico’s bij bepaalde manoeuvres. Ze krijgen ook informatie over de hydrauliek, de werking van de batterij in de truck, de risico’s van het batterijzuur, het laaddiagram, kennis van gewicht, hoe je het veiligst een last kunt pakken op diverse hoogtes in stellages, et cetera. Al die kennis krijgen zij om zich in gedachten al voor te bereiden op de praktijk. De e-learning sluiten ze af met een kennistest.

Vervolgens doen ze bij ons in de MLA-trainingshal het theorie-examen. Daarna krijgen ze hier de praktijklessen; ze kunnen zelf met de heftrucks oefenen. Ons doel is dat ze veilig en zelfstandig leren werken. Op deze locatie bootsen wij de breedte van de gangpaden na, zoals die bestaan bij de klant. Er zijn meerdere heftrucks, zodat elke kandidaat voldoende praktijkuren krijgt om zelf ervaring op te doen. Ook de praktijk wordt afgesloten met een examen, waarbij we precies kijken hoe zorgvuldig de kandidaat te werk gaat. Elke omgereden pilon, waarmee een gangpad is afgebakend, heeft effect op de eindscore.

Over enige tijd kunnen wij hier oefenen met de vorm, grootte en het gewicht van de pakketten, zoals die voorkomen in het warehouse van de klant. Op die manier staan de opgeleide chauffeurs bij de klant niet voor verrassingen.”

Opleiden statushouders
“We trainen ook statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, daarbij gaat het om zo’n 5% van de populatie die wij opleiden of omscholen. Statushouders geven wij meer tijd om zich aan te passen en ook meer individuele aandacht, omdat ze moeten wennen aan de culturele verschillen, dat heeft ook effect op de manier van rijden. Ze leren zich aan te passen aan de Nederlandse verkeersregels en onze manier van bewegen op de werkvloer. Onze 1000ste geslaagde kandidaat bij de MLA Eindhoven Airport was een man, die in Aleppo nog advocaat was. Hij heeft de taal geleerd en kon via het gecertificeerde werk op de reachtruck echt integreren in onze maatschappij.”

Talent Academy voor diverse sectoren
De Manpower Talent Academy traint meer doelgroepen. Zo worden er ook orderpickers omgeschoold tot operators voor de procesindustrie. Daarnaast is er een Wft opleiding voor medewerkers in de bancaire en verzekeringssector. Verder is er een opleiding voor medewerkers van klantcontact centers en voor medewerkers van IT-servicedesks.

“Wat betreft de opleiding van heftruckchauffeurs: alle kandidaten van 18 t/m 70 jaar zijn welkom,” zegt Van Sprundel. “We werken met veel verschillende nationaliteiten. De trainingen worden in het Engels of het Nederlands gegeven en soms in gemengde groepen. Onze opdrachtgevers verlangen dat kandidaten Nederlands of Engels spreken en lezen. Dat is nodig vanwege het kunnen lezen van de veiligheidsvoorschriften. Medewerkers moet zich bewust zijn van de risico’s van het werk.”

Training bij de klant
“On site training en in company training bieden wij al landelijk aan. En straks kunnen we ook medewerkers trainen met een bovenloop kraan bij de klant. Daarbij worden lasten vanuit grote stellages gehesen. Ook het werken op hoogwerkers en met verrijkers kunnen we op locatie trainen. Het is bijzonder bevredigend om te doen, omdat we zien hoeveel waarde het heeft voor medewerkers en opdrachtgevers,” zo besluit Van Sprundel, die met veel passie en kennis van zaken over het opleiden van werkenden praat. Bovendien, zo zegt hij: “Bij mij begint alles met een veilige manier van werken. Daarna kunnen we praten over productie.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Meer informatie
Manpower Talent Academy