"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Kabinet intensiveert aanpak misstanden arbeidsmigranten

Kabinet roept werkgevers en uitzendbureaus op om signalen over misstanden in de huisvesting en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te melden. De controle door Inspectie SZW wordt geïntensiveerd. Er komt meer huisvesting in de zuidelijke Randstad.

Met een integrale aanpak wil het kabinet de huidige situatie verbeteren, zo staat in een brief van de bewindspersonen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat.

Tekort aan huisvesting, versnelde realisatie flexibele woningen
In de Zuidelijke Randstad is afgesproken om € 400.000 beschikbaar te stellen om een programma rondom de huisvesting van arbeidsmigranten te realiseren. Daarnaast wordt via de Stimuleringsaanpak Flexwonen van de minister van BZK ingezet op de versnelde realisatie van flexibele woningen.

Zie bericht Rijksoverheid 3 juni 2019: In zuidelijke Randstad komen er 100.000 woningen erbij
“Bovenop de [reeds aangewezen] 12 ontwikkellocaties, hebben Rijk en regio nog eens 6 projecten geselecteerd waar versneld kan worden: Leiden (Lammenschanspark), Zoetermeer (Binnenstad), Rijswijk (Rijswijk-Buiten) Capelle aan de IJssel (Nieuw Rivium), Barendrecht (Stationsgebied) en Lansingerland (Wilderszijde). Rijk en provincie maken voor expertise en personeel geld vrij. Om de druk op de regionale woningmarkt verder te verlichten is afgesproken dat er 5 locaties worden geselecteerd voor snel te realiseren flexwoningen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van prefab-woningen. Minister Ollongren heeft vorige week bekend gemaakt deze concepten te stimuleren met onder andere vrijstellingen van de verhuurderheffing.”

Kwaliteit van de huisvesting
Het private keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) stelt aanvullende eisen aan de kwaliteit en veiligheid van woningen. In totaal waren op 1 juni 2019 613 ondernemingen gecertificeerd met in totaal bijna 11.500 locaties.

Aanpak malafide verhuurders, pilots in vijf gemeenten
De Inspectie SZW ziet echter nog steeds situaties waar sprake is van slechte huisvesting. Daarbij gaat het onder meer om ondernemers die niet in het bezit zijn van een SNF-certificaat. In vijf gemeenten zijn pilots gestart die ieder gericht zijn op de aanpak van malafide verhuurders. Iedere deelnemende gemeente heeft daarvoor een bijdrage van € 500.000 gekregen.

Handhaving Inspectie SZW
Mede dankzij de capaciteitsuitbreiding van de Inspectie SZW kan de aanpak van misstanden verder worden versterkt. Zo controleert de Inspectie SZW ondernemers op overtreding van het wettelijk minimumloon (wml). Als meer dan 25% van het wml is ingehouden voor huisvestingskosten of als er geen sprake van certificering van de woning is, kan een boete worden opgelegd.

Voorlichting
Als arbeidsmigranten weten wat ze kunnen verwachten, maken zij meer kans op een succesvol verblijf in Nederland. Daarom zet het kabinet in op voorlichting over huisvesting, huurrecht, ziekte in relatie tot contract en contractvormen. Zo ondersteunt het ministerie van SZW een voorlichtingscampagne in de glastuinbouw gericht op de bewustwording omtrent cao-afspraken. Ook word in samenwerking met de gemeente Westland gekeken hoe arbeidsmigranten beter kunnen worden geïnformeerd en geactiveerd over hun rechten op het gebied van eerlijk, gezond en veilig werken.

Bron: Rijksoverheid, persbericht 21 juni 2019

Zie ook
Inspectie SZW ziet toename onderbetaling en arbeidsuitbuiting
Arbeidsmigranten uitzenden? Verdiep je in regelgeving
Tekort huisvesting arbeidsmigranten neemt toe

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.