Tekort huisvesting arbeidsmigranten neemt toe

0
167

Huisvesting is op dit moment een grotere uitdaging dan het halen van geschikte arbeidskrachten. Vooral de bouw merkt daar de gevolgen van.

Volgens Expertisecentrum Flexwonen is er een tekort van 100.000 geschikte woonplekken voor arbeidsmigranten uit Oost- en Zuid-Europa.

‘Er zijn ruim 400.000 van deze arbeidsmigranten in Nederland, een kwart daarvan verblijft op plekken waar het eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld met te veel mensen op een kamer’, aldus Wim Reedijk, Flexwonen. Gemeenten worden strenger bij huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten om overlast in wijken tegen te gaan. Tegelijkertijd lopen de huurprijzen op door de krapte op de woningmarkt.

Uitzendorganisatie Oranje Groep kan het volhouden in deze markt, omdat het zelf panden heeft gekocht. Aelbers Personeelsdiensten en Otto Workforce regelen hun huisvesting deels met eigen panden.

Ook dat is niet altijd een oplossing, omdat gemeenten strenger worden met de vergunningen voor ‘polenhotels’. ‘Gemeenten zouden er beter aan doen om ruimte vrij te maken voor huisvesting in de periferie of aan de rand van bedrijfsterreinen,’ vindt Expertisecentrum Flexwonen.

Bron: FD, 7 mei 2018

Zie ook Beleid voor huisvesting arbeidsmigranten schiet tekort