i4talent start detachering IT-professionals o.l.v. Fred Boevé

0
1772

i4talent start detachering IT-professionals onder leiding van Fred Boevé

Een eigenzinnige detacheerder in finance, en IT, die decennia zijn sporen heeft verdiend bij DPA en nu een onderneming start in samenwerking met Daniëlle Kleyheeg van i4talent.

Fred Boevé gaat onder haar label een eigen gespecialiseerd detacheringsbureau opzetten voor IT’ers. From scratch.

Fred Boevé, i4talent
Fred Boevé, i4talent

“Natuurlijk is zo’n stap spannend, maar het is wel een goed moment,” zegt Fred. “Er is veel vraag naar data-analisten voor financiële planning en IT’ers met de skills om de benodigde werkprocessen technisch in te richten.

Onlangs postte Fred Boevé een LinkedIn bericht onder de titel ‘de boef gaat weg’, waarin hij zijn ervaring en prestaties bij DPA samenvatte. ‘Na precies 23 jaar, 14 ondernemingen, 9 kantoren, 16 functietitels, een kleine miljard omzet, miljoenen winst, honderden interne collega’s, duizenden consultants en klanten is het tijd om een nieuw tijdperk in te stappen en DPA per 1 februari te verlaten.’

Opmerkelijk is dat het gesprek voor dit interview precies samenviel met het laatste uur van zijn loopbaan bij DPA. Ik sprak hem via MS Teams. Hij zat er sportief bij en kwam nog wat bij van de Navigate North Rally, 8.000 km door barre omstandigheden in Scandinavië. Daar was hij net de voorgaande avond van teruggekomen en praatte met me via het beeldscherm in zijn wedstrijdtenue.

Fred Boevé
Fred Boevé maakte deze selfie tijdens het interview

“Wil je een selfie maken?” vroeg ik, “want dit is best een historisch moment.” “Zeker,” antwoordde Fred. “Leuk idee.”

“Was het een mooi avontuur, die rally?”
“Ja, in meerdere opzichten geslaagd. Heel bijzonder om door de bossen en langs fjorden te rijden, elanden en rendieren te zien. En we hebben er ook nog – als sponsoractie – 30.000 euro mee opgehaald voor het GH Ziekenhuis in Gouda.”

DPA loopbaan in de grote lijnen
“Ik kwam bij DPA in dienst als registeraccountant,” vertelt hij over zijn loopbaan. “Zo bezocht ik talloze klanten en werkte op locatie. Later rolde ik bij DPA in een salesfunctie; ik kende de markt en wist welke professionals pasten bij de vraag van opdrachtgevers. Alle ups and downs van de arbeidsmarkt voor flex heb ik ook gezien. Zeker drie of vier economische crisisperiodes heb ik meegemaakt, waarbij we soms tientallen en een enkele keer honderd gedetacheerden op de bank hadden. Dat leidde tot massaontslagen en een sociaal plan. Zulke turbulente periodes verwacht ik nu niet meer. In de huidige tijd blijft personeel vinden en houden een uitdaging, want de vergrijzing is nog maar net begonnen. Dat wil niet zeggen dat arbeidsbemiddeling makkelijker is geworden. Ook intermediairs moeten mega-investeringen doen om aan de juiste mensen te komen. De werving en ook de retentie van medewerkers kost veel geld en energie. Gedetacheerden krijgen gevraagd en ongevraagd prachtige aanbiedingen van concurrenten en concullega’s. Het is de grote kunst om zo met je mensen om te gaan, dat ze graag voor en bij je willen blijven werken.

In 2007 hebben we met DPA het IT-detacheringsbureau GEOS overgenomen. Dat was de eerste overname die buiten de financiële sector viel. Sinds de oprichting in 1992 had DPA naam gemaakt als detacheringsbureau voor financials. Ik kreeg de opdracht om als interim directeur bij GEOS de processen te stroomlijnen en met de backoffice van DPA te integreren. Op dat moment was ik directeur van DPA Finance. Die interim opdracht bij GEOS vond ik spannend maar leuk, want ik herkende er meteen de sfeer van DPA uit de beginperiode. Ik hou van dat ondernemerschap, het ongedwongen, directe contact met iedereen, de gezinnen achter de medewerkers kennen.

Het beviel me zo goed, dat ik bij GEOS bleef; in al die jaren wist ik de informele sfeer te behouden. Een beetje ‘boef’ ben ik wel, in de zin van rebels. Die sfeer past ook bij IT’ers. Met GEOS detacheerden we specialisten in JAVA, Oracle en Microsoft. We waren net lekker op stoom, toen de bankencrisis erin hakte. Weer hadden we tientallen mensen werkloos ‘op de bank’. Hoe gaan we dit nu weer overleven, dacht ik. Toch hebben we dankzij ons businessmodel en de kwaliteit van onze IT’ers geen jaar verlies geleden. Na de overname van andere IT-bedrijven werd ik in 2017 directeur van het gehele cluster IT binnen DPA, want inmiddels waren er meer partijen overgenomen. Dat DPA vooral bekend stond in de markt als finance specialist is wel een rem geweest op de groei van het IT-cluster.

Ik draag DPA een warm hart toe. Ik heb er ongelooflijk veel geleerd en fijn gewerkt. Sinds enkele jaren zit DPA in een nieuwe groeifase. Voor mij voelt dit als het juiste moment voor een switch.”

Daniëlle Kleyheeg
Daniëlle Kleyheeg, Chief Pirate Officer van i4talent

i4talent
In 2005 werd i4talent opgericht door Daniëlle Kleyheeg. Zij noemt zichzelf de Chief Pirate Office van ‘De leukste detacheerder van Nederland’. Het bedrijfspand in Reeuwijk is met gevoel voor humor ingericht, herbergt dito gespreksruimtes, is voorzien van een bar, een snookertafel, een terras aan het water en een paar sloepen. Er zijn momenteel 120 gedetacheerden in het land aan de slag via i4talent. Ze krijgen ontwikkelkansen, ruimte voor contact, plezier en ontspanning.

“Fred en ik kennen elkaar al jaren uit het netwerk,” vertelt Daniëlle. “We hebben allebei veel ervaring in detachering van finance professionals. Ik keek al een tijdje uit naar een ervaren businesspartner voor de start van een IT-tak. Dat Fred hier nu zijn schouders onder zet, daar ben ik heel blij mee. We hebben vertrouwen in elkaars kunde. Het is belangrijk dat we kunnen sparren en er een organische klik is.”

i4talent

De zakelijke ontwikkelingen, hun passie voor auto’s, honden en meer kun je volgen via i4talent.nl

By the way, op verenigingsniveau zet Fred Boevé zijn werkzaamheden voort. Hij is penningmeester van de Vereniging van Detacheerders Nederland en vanuit die rol betrokken bij de onderhandelingen over de eigen cao voor detacheerders. Lees meer

Interview: Hinke Wever