HR-dienstverleners in België begeleiden record aantal werkzoekenden naar baan

0
57

2016 was een topjaar voor de HR-dienstverleners. Dat maakt Federgon, de Belgische federatie van HR-dienstverleners, bekend bij de presentatie van de jaarcijfers van de sector.

De economische groei zorgt ervoor dat er meer jobs zijn en dat er opnieuw meer personeel wordt aangeworven. Toch blijven de bedrijven voorzichtig en blijft er een duidelijke behoefte aan flexibiliteit.

Meer 45+ aan de slag via de uitzendbranche
Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur van Federgon: “Meer studenten (232.919) gingen via uitzendwerk aan de slag, maar vooral het aandeel van ervaren profielen is opvallend. 16,7% van de uitzendkrachten is 45+. Het aandeel 50+ steeg met 17,2%, het aandeel 55+ met maar liefst 21,2%. De uitzendsector bewijst hier opnieuw haar functie als lage drempel naar de arbeidsmarkt.”

Iedereen is het erover eens dat de turbulentie op de arbeidsmarkt verder toeneemt. De digitalisering, de automatisering en de disruptieve economie zullen zorgen voor een hogere volatiliteit. Bovendien zorgt de uitstroom van de babyboomers voor extra spanningen op de arbeidsmarkt. Ook de integratie van allochtonen en vluchtelingen blijft een extreme uitdaging. HR-dienstverleners hebben een cruciale rol te vervullen om de instroom, uitstroom en retentie van werknemers te bevorderen en om ervoor te zorgen dat transities op de arbeidsmarkt vlot verlopen.

Muyldermans vindt het essentieel dat uitzendarbeid bij de overheid verder wordt versoepeld. “Uitzendarbeid in de openbare sector is opgenomen in het regeerakkoord van de Federale en de Vlaamse regering,” zegt hij.

Iedereen gelijke kansen
Level Playing Field, of iedereen gelijk voor de wet, is ook een belangrijk punt voor de Federatie. “Iedereen is het erover eens dat in het kader van levenslang leren iedereen toegang moet hebben tot opleiding en vorming. Maar even belangrijk is dat alle opleidingsverstrekkers hetzelfde btw-tarief mogen toepassen, zodat ze met elkaar kunnen concurreren. Momenteel is dit niet het geval en daar moet dringend een oplossing voor komen”, beklemtoont Herwig Muyldermans.

Bron: Federgon, 4 mei 2017