DOORZAAM – Integrale aanpak duurzame inzetbaarheid uitzendkrachten

0
160

Het allereerste DOORZAAM congres onder de titel ‘De kracht van een integrale aanpak’ vond plaats op vrijdag 13 september j.l.
DOORZAAM
Het werd gehouden in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. DOORZAAM is het arbo-, en opleiding- en ontwikkelingsfonds voor de uitzendbranche. Centraal stond de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Dit klinkt misschien ‘duur’ of als luxe, maar het is heel concreet en belangrijk, want in onze economie werken veel mensen op uitzendbasis. Of zij gezond kunnen blijven werken en ook op lange termijn aan de slag blijven, moet er oog zijn voor hun gezondheid en welzijn, hun ontwikkeling en scholing.
DOORZAAM congres

Waarom is het zo belangrijk om dit integraal aan te pakken?
Adriana Stel, de gastvrouw en directeur van DOORZAAM, verwoordde dit in haar speech.
“Wij geloven dat iedere uitzendkracht vitaal, veilig, met plezier en vaardig zijn of haar werk kan doen en kan blijven doen. Om die boodschap breed te laten landen, hebben wij als organisatie nog veel missiewerk te verrichten. Onze droom is dat alle uitzendwerkgevers en opdrachtgevers de uitzendkracht op nummer 1 zetten.

Dat vraagt veel communicatieve vaardigheden. Ik heb het idee dat uitzendorganisaties tegenwoordig wat mensenschuw zijn geworden. Als iemand zich wil inschrijven, wordt hij of zij bij de deur al geselecteerd. Maar er is juist een echt gesprek nodig. Digitaal communiceren, dat kan een platform ook! Uitzendbureaus kunnen zich in dit opzicht onderscheiden door persoonlijke aandacht en begeleiding te geven aan hun uitzendkrachten. Het begint allemaal met goed werkgeverschap; alle facetten van duurzame inzetbaarheid doen ertoe.

Een fitte uitzendkracht heeft de rust en de energie om zich te ontwikkelen in zijn vak. Een vermoeide uitzendkracht – door werkstress, onveilig werk of schulden – kan moeilijk nieuwe vaardigheden of een nieuw vak te leren. De basale levensbehoeften moeten dus eerst op orde zijn. Daarna kan de uitzendkracht de volgende stap zetten op de arbeidsmarkt. Volgens die geïntegreerde, volledig nieuwe aanpak werken wij met onze service voor uitzenders. Die draait helemaal om de uitzendkracht.” Lees meer

Nieuwe koers
Tom van ’t Hek zorgde tijdens dit congres als dagvoorzitter voor de interactie tussen sprekers en publiek. Sprekers waren onder meer Peter Kuijper (oprichter Mind & Health), Jos Sanders (lector HAN) bracht feiten en cijfers en Jeroen Kluytmans (manager Employability DSM) schetste inspirerende praktijk ervaringen.

Tijdens het congres werd meteen ook de nieuwe koers van DOORZAAM gepresenteerd.

.

Uitzendkrachten zelf aan het woord
Na de pauze kwamen uitzendkrachten zelf aan het woord. De uitzendkrachten die in het panel vertegenwoordigd waren, hadden afgelopen jaar meegedaan aan het traject ‘Alles-in-1 voor uitzendkrachten’ of ‘Duurzame Uitzendkracht’ of ze hadden een ScholingsVoucher gekregen. Zij waren bereid om hierover te komen praten en vragen te beantwoorden over hoe zij het traject en contact hebben ervaren.

DOORZAAM congres

Allen gaven aan hoe dankbaar en blij ze zijn met de mogelijkheden die ze via DOORZAAM hebben gekregen en via deze weg aan hun duurzame inzetbaarheid hebben kunnen werken.

De dag werd afgesloten met een hilarische presentatie van filosoof en cabaretier Paul Smith over ‘anders denken’. Kortom, een geslaagd en goed bezocht congres voor DOORZAAM.

Bron: FlexNieuws en DOORZAAM, 18 september 2019