Opnieuw stakingen CAO Metalektro

0
706

De acties voor CNV Vakmensen en FNV Metaal voor de CAO Metalektro gaan de 15e stakingsweek in.

Medio januari begonnen CNV Vakmensen en FNV Metaal met het inrichten van coronaproof staakstraten door het hele land. Deze week – op donderdag 6 mei – zijn onder meer de regio’s rondom Venlo en Eindhoven weer aan de beurt. De staking is uitgeroepen voor 48 uur, de donderdag en de vrijdag.

Ondertussen hebben al duizenden werknemers van de in totaal 160.000 werknemers in de sector het werk voor een of meerdere dagen stilgelegd. Vorige week nog bijvoorbeeld een staking van 3 dagen bij DAF en een actie in Leeuwarden een dag na Koningsdag.

Donderdag zijn 12 bedrijven rondom Venlo aan de beurt. Vanuit de Eindhovense contreien zijn de werknemers van een kleine 60 bedrijven opgeroepen het werk neer te leggen. In beide gevallen gaat het om een werkstaking gedurende twee dagen.

Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal, zegt over de voortduring van de Metalektro-staking: “De druk op werkgeverskoepel FME neemt toe om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Donderdag nemen onder meer grote bedrijven als VDL en ASML weer deel aan de stakingen in beide regio’s, terwijl de vraag om producten groter wordt.”

Waar gaan de onderhandelingen over?
Die gaan niet alleen om de loonsverhoging, maar ook om andere zaken zoals:

– Zeggenschap over vrije dagen;
– Gezondere werkpatronen en minder overwerk;
– Betaling naar het soort werk; onafhankelijk van leeftijd of type contract;
– Zwaarwerkregeling die eerder stoppen met werken voor ouderen mogelijk moet maken;
– Tegenhouden van 45-urige werkweek die de werkgevers willen invoeren, zonder dat ze toestemming nodig hebben en zonder dat ze daarvoor extra hoeven te betalen.

Bron: FNV Metaal en CNV Vakmensen, 3 mei 2021

Lees ook
Eindbod CAO Metalektro 2020-2021, maar nog geen overeenstemming