Eindbod CAO Supermarkten 2020-2023

0
6346

De circa 250.000 werknemers in de grote en kleinere supermarkten en de foodspeciaalzaken als kaas- en delicatessewinkels krijgen 9% loonsverhoging tot aan juli 2023.

Looptijd
1 juli 2020 tot 1 juli 2023, de cao geldt met terugwerkende kracht.

Arbeidsvoorwaarden
Deze week werden de cao-onderhandelingen tot aan dit eindpunt gevoerd, nadat al heel lang geen overeenstemming kon worden bereikt. Overigens was de Covid-19 daar voor een klein deel debet aan, zo meldt CNV Vakmensen.

“De lonen voor 20- en 21-jarigen worden opgetrokken. Daardoor is het loongebouw weer in balans met het wettelijk minimumloon. De zondagstoeslag gaat van 100 naar 50%. Een achteruitgang, maar die wordt gedurende drie jaar gecompenseerd. In het eindbod is ook de mogelijkheid van vervroegd stoppen met werken vastgelegd. Dit wordt dan mogelijk een jaar eerder dan de officiële AOW-leeftijd.”

Voor wie geldt deze cao?
De supermarkten-cao geldt voor alle werknemers die actief zijn in de verkoop van levensmiddelen aan de consument uitgezonderd afzonderlijke verkoop van brood (bakkers-cao), vlees(slagers-cao) en vis (visdetailhandel-cao).
De cao VGL (Vereniging Grootwinkelbedrijven Levensmiddelen) beslaat de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Aldi inkoop, Boni, Dirk van den Broek (Detailresult), Em-Té, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, Nettorama, Poiesz, Stationsfoodstore, Vomar.
De cao Levensmiddelen Branche (LMB) geldt voor werknemers bij franchisers van de grote concerns als AH en Jumbo en werknemers in zuivelhoeves en noten-/kaas-/delicatessenwinkels.

Bron: CNV Vakmensen, 29 oktober 2021

Lees ook
CAO Supermarkten – hoe bepaal je de inlenersbeloning?
Strijd over CAO Supermarkten duurt al een jaar
CAO Supermarkten 2019-2020 * | CAO Levensmiddelenbedrijf