"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bijna 2 miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken

Bijna een kwart (24%) van de Nederlandse beroepsbevolking wil in het buitenland wonen én werken. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen personen van wie er bijna 400.000 voor 10 jaar of langer Nederland willen verruilen voor het buitenland.

Tegelijkertijd neemt het aantal mensen die alleen in Nederland wil wonen en werken toe. Waar in 2019 nog 50% van de Nederlandse beroepsbevolking zei alleen in Nederland wilde werken, is dit percentage gegroeid tot 54%.

Internationaal werken is sinds covid niet populairder geworden. De groep die in het buitenland wil wonen én werken is sinds 2019 iets gedaald van 24,6% naar 24%. Eén van de verklarende factoren voor de afnemende populariteit van internationaal werken is de vergrijzende beroepsbevolking. Hoe ouder de beroepsbevolking des te kleiner is de groep die internationaal wil wonen en werken. Van de 30-minners wil 32% internationaal werken. Van de 50-plussers ligt dit op 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group waarin 16.000 Nederlanders en 125.000 Europeanen jaarlijks worden ondervraagd.

Hoe lang zou je in buitenland willen wonen en werken, bron Intelligence Group

Waar en welke Nederlanders willen internationaal werken?
Van de groep die internationaal wil werken, wil de helft dit korter dan 3 jaar doen, terwijl de andere helft voor minimaal 3 jaar in het buitenland wil werken. Van deze groep wil een vijfde, bijna 400.000 personen, zelfs voor meer dan 10 jaar naar het buitenland.

Internationaal werken is vooral populair onder mannen, hoger opgeleiden en jongeren. De vijf belangrijkste redenen om internationaal te willen werken zijn:

  1. Mijzelf uitdagen
  2. Mogelijkheid om ervaring op te doen
  3. Kennismaken met verschillende culturen
  4. Werkervaring opdoen
  5. Klimaat

Bijzonder is dat deze redenen ook echt uniek en onderscheidend zijn voor Nederlanders. Waar voor andere Europeanen de nummer 1 en 2 respectievelijk een betere levensstandaard verkrijgen en salarisvoorwaarden/tarief is, ligt het voor Nederlanders hoger in de Maslow Piramide, in de vorm van uitdaging, ervaring en kennismaken met verschillende culturen.

Een lekkerder klimaat is ook belangrijk om internationaal te werken
Op de vijfde plek staat het klimaat als reden om in een ander land te willen werken en wonen. Dat het klimaat belangrijk is, vertaalt zich door in de populariteit van Spanje als meest favoriete land, gevolgd door de VS en VK voor Nederlanders om te werken én te wonen. Qua populariteit doen Barcelona en Madrid het ook uitstekend met respectievelijk een tweede en vierde plek. Niet zo goed als Londen dat ondanks de Brexit en niet het meest aansprekende klimaat, nog steeds op nummer 1 staat.

Top-10 landen en steden waar Nederlanders willen werken én wonen:

Top-10 landen en steden waar Nederlanders willen werken en wonen, bron IG

De internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt
Veel Nederlanders willen graag buiten Nederland wonen en werken, zoals Nederland juist voor veel buitenlanders een aantrekkelijk land is. Voor hen is Nederland aantrekkelijk om andere redenen dan die van de Nederlanders die weg willen. Kennis van de internationale pullfactoren en reallocatiefactoren is essentieel om het juiste talent internationaal aan te trekken én vooral ook thuis te laten voelen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Op 14 februari vindt het eerste congres in Nederland plaats dat over dit onderwerp gaat met sprekers als Steven van Eijck, Monique Kremer, Nicole Zwetsloot en Frank van Gool.

Bron: IG, 26 januari 2023

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.