71% van HR-professionals verwacht dat functie op de schop gaat

0
211

De overgrote meerderheid van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd gaat veranderen door digitalisering.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2019-2020’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, uitgevoerd onder bijna 2.000 HR-professionals.

HR Trends 2019-2020, bron Berenschot, Performa, AFAS
Medewerkers verwachten, meer dan in voorgaande jaren, vooral veranderingen in de uitvoering van taken (66 procent). Ook ziet bijna de helft (46 procent) een uitbreiding van het HR-takenpakket, terwijl dit vorig jaar nog door slechts 26 procent van de ondervraagden gezien werd als een ontwikkeling.

Digitalisering blijkt een belangrijke factor te zijn in de veranderingen die HR-professionals voorzien. Maar liefst 30 procent van de ondervraagden zegt dat de aanpassing van het takenpakket het gevolg is van digitalisering en/of robotisering.

Banen verdwijnen
De impact van digitalisering wordt vooral gezien bij HR-functies waar veel administratieve taken belegd zijn. HR-professionals denken zelfs dat digitalisering op de langere termijn tot gevolg heeft dat banen in de salarisadministratie en personeelszaken verdwijnen. Zo verwacht 16 procent van de ondervraagden dat er in de komende drie jaren banen verdwijnen op de afdeling personeelszaken en 13 procent van de HR-professionals voorziet dat er functies verdwijnen op de salarisadministratie.

Medewerkers zelf zien op korte termijn weinig impact op baan
Geen van de respondenten zegt te verwachten dat de eigen baan op korte termijn verdwijnt en 42 procent van de HR-professionals stelt zelfs dat de positie op de arbeidsmarkt is verbeterd. Mogelijk hangt dit samen met de groeiende problemen om HR-vacatures in te vullen. 17 procent van de HR-professionals zegt namelijk problemen te hebben om functies in te vullen, tegenover 13 procent in 2018.

Zorgen over arbeidsmarkt en economische ontwikkelingen
HR-professionals denken naast de veranderende taken en de impact van digitalisering vooral na over de aanhoudende spanningen op de arbeidsmarkt. Maar liefst 68 procent van de ondervraagden benoemt dit als zorg in de werkzaamheden. Ook vreest 41 procent dat een afname van de economische groei, bijvoorbeeld door handelsoorlogen, impact zal hebben op het werk. Gevraagd naar de gevolgen van de economische omstandigheden verwachten HR-professionals vooral dat het tekort aan geschikt personeel (82 procent) op zal lopen. Mogelijk hangt daarmee samen dat 57 procent van de ondervraagden denkt dat de werkdruk zal stijgen bij veranderende economische omstandigheden.

Over het onderzoek
Het jaarlijks terugkerend HR-trendonderzoek is in 2019 gehouden onder 1.949 HR-professionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. ‘HR Trends’ is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Bron: Berenschot, Performa Uitgeverij, AFAS Software, 10 oktober 2019