"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Mijlpaal Wtta: aangenomen door de Tweede Kamer. En nu?

Na de indiening van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer anderhalf jaar geleden, is zojuist de tweede mijlpaal bij de totstandkoming van het toelatingsstelsel bereikt: de Tweede Kamer heeft ingestemd met de aangepaste versie van de Wtta.

Het zal duidelijk zijn dat wij niet blij zijn met sommige aanpassingen, zoals de sectorale uitzonderingen en de uitbreiding van het normenkader met een extra verplichting m.b.t. de registratie van arbeidsmigranten. Dit zijn aanpassingen die in de voorbereiding van het wetsvoorstel bewust niet zijn opgenomen, omdat ze het gelijke speelveld ondermijnen en ineffectief zijn. We zijn bovendien teleurgesteld dat in het wetsvoorstel expliciet is opgenomen dat een uitzendverbod tot de mogelijkheden behoort. We zullen dan ook blijven uitleggen waarom een uitzendverbod niets doet verdwijnen, behalve het draagvlak voor de Wtta.

Aan de andere kant is de Tweede Kamer gekomen met een waarborg voor de kosten van de toelating, in de vorm van een maximumbedrag voor de leges. Dit bedrag kan overigens worden verhoogd als dat noodzakelijk is voor een goed functionerende Toelatende Instantie — iets waar ondernemers veel belang bij hebben, omdat zij de dupe kunnen worden als die instantie niet goed functioneert. Ook wordt de wet eerder dan gepland, namelijk na drie jaar, geëvalueerd, met specifieke aandacht voor de werkbaarheid van de normeisen. Daarnaast heeft de Tweede Kamer belangrijke moties aangenomen waarin wordt gevraagd om minder regeldruk en aparte rapportages over de opbouw van de kosten.

De behandeling van de Wtta in de Tweede Kamer is afgerond, maar het wetsvoorstel heeft nog een lange weg te gaan. Het is nu aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel, conform haar kerntaak, te toetsen op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Dat zijn belangrijke toetsingscriteria voor ons en zouden dat ook moeten zijn voor iedereen die wil dat de doelen van de Wtta worden bereikt.

Daarna is het aan de Toelatende Instantie om aan de slag te gaan en — heel belangrijk — aan de Arbeidsinspectie om te handhaven. Zonder effectieve handhaving zal de Wtta mislukken. Regels die niet worden gehandhaafd, leveren weinig op. Maar als ondernemingen zonder toelating (en de daarmee gepaard gaande kosten) vrolijk actief kunnen zijn op de markt, geeft de overheid hen ook nog eens een concurrentievoordeel cadeau. Handhaving wordt dus belangrijker dan ooit.

Verder is het natuurlijk aan ondernemers om zich voor te bereiden op alle nieuwe verplichtingen. Daar blijven wij onze leden uiteraard bij ondersteunen.

Maar nu is het eerst wachten op de invoeringsdatum, die voor het einde van deze maand bekend zal worden gemaakt. Het zou goed zijn als de minister met een realistische datum komt, zodat het risico op uitstel zoveel mogelijk wordt beperkt. We zullen het snel genoeg weten.

Tugba Karabulut is jurist en werkzaam als programmamanager Marktregulering bij de ABU.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *