SLUIT MENU

Hoe om te gaan met btw bij huisvesting buitenlandse werknemers?

Een onderwerp waar niet veel over geschreven wordt, maar wel aan regels gebonden is, is de btw bij huisvesting voor (buitenlandse) werknemers. Een boekhoudkundig onderwerp waar ook uitzend- en detacheringsbureaus mee te maken krijgen wanneer er sprake is van het verstrekken van huisvesting. En ook hier geldt: een fout(je) is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben, schrijft Linda Bol.

Huisvestingskosten met en zonder Btw

Wanneer er werknemers uit het buitenland worden geworven om tijdelijk in Nederland te komen werken, is het niet ongewoon dat de werkgever zorgt voor huisvesting. Voor deze huisvesting worden kosten gemaakt. Denk aan huurkosten, onderhoudskosten, energiekosten. Veel van deze kosten zijn belast met btw. Of u de btw op deze huisvestingskosten in aftrek kunt brengen hangt van de situatie af.

Huisvesting werknemers zonder vergoeding

Basisregel
Wanneer de werkgever de huisvesting verstrekt zonder hier een vergoeding voor te vragen aan de werknemers, geldt het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 (BUA). Dit betekent dat er geen btw-aftrek mogelijk is op de kosten van huisvesting welke u aan uw werknemers verstrekt heeft, omdat er geen (btw)belaste prestatie tegenover staat.  
 
Uitzondering
Wanneer de werkgever genoodzaakt is tot het maken van huisvestingskosten vanwege een bijzondere omstandigheid, kan de aftrek van btw op huisvestingskosten mogelijk zijn. De bewijslast van deze noodzaak moet overtuigend kunnen worden aangetoond door de onderneming. 

Huisvesting werknemers tegen vergoeding

Wanneer de werkgever de huisvesting vertrekt en hier wel een vergoeding voor vraagt, wat de meest voorkomende situatie is dan is btw-aftrek mogelijk op huisvestingskosten, mits de verhuur aan onderstaande voorwaarden voldoet : 

  • Er is een verhuur overeengekomen voor verblijf van maximaal 6 maanden
  • De verhuurder zorgt voor de inventaris
  • De huurder is tijdelijk in Nederland en heeft zijn vaste verblijfplaats nog in het buitenland.

Kortom: het gaat om kortlopende verhuur.

Let wel, in deze gevallen is de btw-aftrek op huisvestingskosten mogelijk, maar is de verhuur ook belast met btw.  De verhuur is dan belast met het tarief van 9% en moet worden aangegeven in de aangifte omzetbelasting.

Kortlopende verhuur

Als de woonruimte dus aan de voorwaarden voor kortlopende verhuur voldoet, is de verhuur dus altijd belast met 9% btw, ook als de werkgever de woonruimte zelf huurt zonder btw.

Als de werkgever de woning huurt met btw, maar de verhuur voldoet niet aan kortlopende verhuur dan kan de btw op inhuur niet in aftrek worden gebracht.

Verhoging btw

Het kabinet heeft plannen om het tarief van 9% te verhogen naar 21% voor het verlenen van huisvesting. Dit is nog niet definitief maar goed om in de gaten te houden.

Conclusie

De btw-regels rondom huisvesting van werknemers kunnen complex en situatieafhankelijk zijn. U als intermediair die huisvesting verstrekt doet er dan ook goed aan om zorgvuldig na te gaan of u in aanmerking komt voor btw-aftrek en voldoet aan de voorwaarden voor kortlopende verhuur. 

Lees ook: Huisvestingscertificering en de WTTA

Linda Bol is werkzaam als inspecteur van Bureau Cicero.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *