"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Rechter zet streep door concurrentiebeding uitzendbureau

Een planner bij een uitzendbureau die een nieuwe baan krijgt als vestigingsmanager bij een ander uitzendbureau, wordt door haar oude werkgever aan het concurrentiebeding gehouden. De rechter fluit de werkgever in een kort geding terug.

Wat is de reikwijdte van een concurrentiebeding? Dat is de vraag die voorlag bij de rechtbank in Almelo in een kort geding tussen een uitzendbureau en een werknemer die een nieuwe baan aanvaardde bij een ander uitzendbureau.

De werknemer werkte sinds een aantal jaar als assistent-planner bij een uitzendbureau. Ze ondertekende bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een relatie- en concurrentiebeding. Kortweg hield dat een verbod in om in een tijdvak van een jaar binnen een straal van 30 km rond een vestiging van het bedrijf in dienst te treden bij een concurrent.


Een concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na het einde van zijn arbeids­overeenkomst soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als ondernemer.
Een relatiebeding verbiedt werknemers om na uitdiensttreding zakelijke contacten te onderhouden met bepaalde relaties van de werkgever. 


Als de werknemer een nieuwe baan aanvaardt als vestigingsmanager bij een ander uitzendbureau, beroept haar werkgever zich op het concurrentie- en relatiebeding. Hij eist in kort geding dat ze haar werkzaamheden voor het nieuwe bedrijf staakt zolang de bedingen voortduren. Tevens maakt de werkgever aanspraak op de boetes die gelden bij het overtreden ervan.

De reikwijdte van het beding

Vaststaat dat partijen een geldig concurrentiebeding zijn overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. De werknemer betwist dat de nieuwe werkgever een concurrent is. Ook bestaat er discussie over de reikwijdte van het beding.

De kantonrechter vindt dat de werkgever voldoende heeft onderbouwd dat het nieuwe bedrijf een directe concurrent is. Beide bedrijven houden zich bezig met het uitzenden en detacheren van personeel op het gebied van bouw en infra, zijn dicht bij elkaar gevestigd en begeven zich op dezelfde markt. Wel is de kantonrechter het met de werknemer eens dat het concurrentiebeding zeer verstrekkend en ruim is geformuleerd. Het beding is namelijk niet regionaal beperkt tot de vestiging waar hij werkte. Daarbij is de formulering in het concurrentiebeding zo ruim dat het de werkneemster verhindert om bij alle uitzendbureaus in dienst te treden.

De werkneemster heeft een duidelijk belang bij de overstap, naar het oordeel van de kantonrechter. Ze gaat er in positie en salaris flink op vooruit. Ook wordt zij, een alleenstaande moeder, sterk beperkt in haar vrije arbeidskeuze als zij niet binnen een straal van 30 kilometer mag werken. Tot slot heeft de werkneemster overtuigend uitgelegd dat zij in haar functie als assistent-planner niet beschikte over vertrouwelijke informatie. Ze voerde slechts administratieve werkzaamheden uit onder leiding van een planner en was niet het vaste aanspreekpunt voor klanten en relaties.

De kantonrechter schorst het concurrentiebeding gedeeltelijk, zodat werkneemster aan haar nieuwe baan kan beginnen. Wel blijft het relatiebeding in stand. Volgens de kantonrechter staat het relatiebeding een indiensttreding bij het nieuwe bedrijf niet in de weg. De werkneemster zegt toe dat zij zich zal houden aan het overeengekomen geheimhoudingsbeding. 

Wetsvoorstel inperken concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is een beperking van de vrije arbeidskeuze en mobiliteit van werknemers. Daarom mag het alleen opgenomen en ingeroepen worden als dat voor de bescherming van het bedrijfsdebiet – datgene wat een bedrijf waardevol maakt – nodig is. In de praktijk wordt een concurrentie­beding vaak standaard in een arbeids­overeenkomst opgenomen, zonder dat het echt nodig is. Daarom kwam het vorige kabinet met een wetsvoorstel om het concurrentiebeding aan te scherpen. Daarin staan de volgende wijzigingen:

  • De duur van het concurrentiebeding is maximaal één jaar.
  • De geografische reikwijdte moet worden vermeld.
  • In het beding moet een motivering staan van het zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang bij alle contracten, dus ook die voor onbepaalde tijd.
  • De werkgever moet een vergoeding betalen als deze een beroep doet op het concurrentiebeding.

Deze wijzigingen gelden overigens ook voor het relatiebeding. 

Lees ook:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *