"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Het fasensysteem: een overzicht van alle huidige regels

Als je al een tijdje werkzaam bent in de uitzendbranche, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er de afgelopen jaren regelmatig wijzigingen zijn doorgevoerd in de cao’s. Het is dan ook begrijpelijk dat het soms even mis kan gaan, bijvoorbeeld door een contract dat nog niet aan de nieuwe regels is aangepast of een foutieve telling in het fasensysteem.

Om je te helpen het overzicht te behouden, zetten we hier de huidige regels voor het fasensysteem op een rij. Het fasensysteem is een belangrijk onderdeel van de cao’s van zowel de ABU als de NBBU.

Fase A/Fase 1-2: De eerste 52 weken

De eerste fase duurt maximaal 52 weken en telt gewerkte weken, en weken waarin verlof wordt uitbetaald, mee. Het aantal gewerkte uren per week of opgenomen verlofdagen maakt daarbij niet uit. 

In deze periode mogen er meerdere contracten afgesloten worden, waarbij elk contract na het eerste minstens 4 weken duurt. Belangrijk om te weten: als er een onderbreking van meer dan 6 maanden is, begint de telling opnieuw.

Het uitzendbeding

In Fase A / Fase 1-2 kan een contract met of zonder uitzendbeding worden afgesloten. Het uitzendbeding houdt in dat het contract automatisch eindigt zodra de inlener de opdracht beëindigt. Dit beding moet expliciet in het contract worden opgenomen. Wordt een uitzendkracht ziek, dan loopt het contract én de loondoorbetaling door tot de einddatum van het contract.

Fase B/Fase 3

Na de eerste 52 weken kom je in Fase B/Fase 3. In deze fase kunnen er maximaal 6 tijdelijke contracten binnen een periode van 3 jaar worden afgesloten. Een onderbreking van minder dan 6 maanden telt nog mee in de periode van 3 jaar; bij een langere onderbreking begint de telling weer bij Fase A / Fase 1-2. In deze fase kan het uitzendbeding niet meer worden toegepast.

Fase C/Fase 4

Na Fase A/Fase 1-2 en 3 jaar in Fase B/Fase 3, start Fase C/Fase 4. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Ook in deze fase geldt dat een onderbreking van meer dan 6 maanden zorgt dat de telling opnieuw begint bij Fase A / Fase 1-2.

Voor uw gemak treft u het fasensysteem schematisch aan:

Tips

  • Het is nuttig om contracten regelmatig door te nemen en te controleren of ze nog voldoen aan de laatste regels.
  • Ook is het slim om periodiek na te gaan of het fasensysteem bij een aantal medewerkers goed wordt toegepast om verrassingen te voorkomen.

Lees ook deze eerdere blog van Linda Bol: Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer?

Linda Bol is werkzaam als inspecteur van Bureau Cicero.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *