"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederland verliest aantrekkingskracht voor Europese arbeids- en kennismigranten

Nederland wordt steeds minder aantrekkelijk voor Europese arbeids- en kennismigranten. Slechts 8% van het Europese arbeidspotentieel overweegt Nederland als bestemming om te wonen en werken.

Ondanks het overschot aan potentiële arbeidskrachten in Europa, willen veel mensen liever in een ander land werken. Daarnaast is er een groep Nederlanders die juist wil vertrekken uit Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group naar internationale drijfveren van de Europese beroepsbevolking in 2022-2023.

Europees arbeidspotentieel

Van de 24 miljoen Europeanen die internationaal willen werken, geeft 1,6 miljoen (8%) aan in Nederland te willen wonen en werken. Zelfs 74% van hen wil in de zogenoemde blue-collar banen werken. Meer dan de helft (53%) geeft aan meer dan 10 jaar in Nederland te willen blijven en vormt daarmee een potentieel duurzaam aanbod van kennis- en arbeidsmigranten.

Maar dat betekent dus ook dat 92% van het Europees arbeidspotentieel Nederland niet opneemt in haar ‘shortlist’. En als Nederland wel op die lijst staat, staat zij meestal niet op de eerste plaats.

Talentpools

Uit het onderzoek komt naar voren dat Poolse arbeidsmigranten de grootste talentpool vormen waar Nederlandse werkgevers uit kunnen putten. 274.000 personen van het Poolse arbeidspotentieel heeft een voorkeur voor Nederland. Dat lijkt misschien veel, maar zij willen liever in Duitsland (45%) en Engeland (22%) werken.

Nederland staat niet eens in de top-3 van voorkeurslanden van Polen, terwijl het wel het meest kansrijke wervingsgebied voor Nederland is. Dit heeft directe gevolgen voor zowel het beschikbare arbeidsaanbod als de kwaliteit ervan, waardoor Nederlandse werkgevers niet altijd kunnen profiteren van het beste Europese talent.

Top-5 grootste talentpools voor Nederland (incl. % blue collar workers) (bron: onderzoek Intelligence Group)

Wonen/werken (ook) in NL Aantal personen % blue collar
Polen 274.000 58%
Italië 286.000 71%
Spanje 195.000 77%
Duitsland 163.000 85%
Roemenië 82.000 95%

Twee jaar geleden publiceerde Intelligence Group ook onderzoek waaruit bleek dat het grootste arbeidspotentieel voor Nederland in Polen ligt, maar dat Nederland steeds minder als aantrekkelijk migratieland wordt gezien.

Lees verder: Europeanen zetten Nederland op 12e plaats voor wonen en werken

Minder aantrekkelijk

De toenemende internationale concurrentie, in combinatie met de onaantrekkelijke Nederlandse politieke visie op arbeidsmigratie, plaatst Nederland verder achter in de rij als aantrekkelijk land voor arbeids- en kennismigranten binnen Europa.

Daarnaast geven 766.000 Nederlanders zelf aan open te staan om elders in Europa te willen werken en wonen. Het numerieke surplus is nog wel positief op gebied van migratie: meer mensen overwegen naar Nederland te komen dan dat er weg willen.

Maar kwalitatief en qua productiviteit kost deze braindrain de economie meer geld.

Lees ook:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.