"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tijd voor een fietskoeriers-cao

Fietskoeriers zijn niet meer weg te denken en de sector wordt professioneler. Tegelijk is de regelgeving verwarrend en ongelijk. Dat maakt de tijd rijp voor een last-mile-delivery cao, vindt Lodewijk van Nooten, de oprichter van Bikeshift.

Lodewijk van Nooten, Bikeshift
Lodewijk van Nooten, Bikeshift

In binnensteden zie je ze nu overal. Fietskoeriers of flitsbezorgers die op hun e-bikes of met vrachtfietsen boodschappen, maaltijden of pakjes rondbrengen.
Lodewijk van Nooten (36) is sinds 2010 actief als ondernemer in de recruitmentbranche en heeft zich gespecialiseerd in het vinden, werven en selecteren van fietskoeriers.

Bikeshift voorziet inmiddels grote spelers als Gorillas en Cycloon (van Bol.com) en vele kleinere opdrachtgevers van een flexibele schil aan fietskoeriers in 27 Nederlandse en Belgische steden. Inmiddels kent de fietskoerierbrigade zo’n 1.500 riders, die allemaal in dienst zijn bij Bikeshift.

Wat er wel en niet goed gaat
“De sector groeit, professionaliseert en er zijn discussies over schijnzelfstandigheid van koeriers, duurzaamheid en verkeersveiligheid. Recent publiceerde NRC artikelen over de inzet van maaltijdbezorgers zonder de juiste papieren in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen bij platformbedrijven als Deliveroo en Uber. Dat staat haaks op mijn ambitie om een goede werkgever te zijn. Je moet fietskoeriers niet zonder papieren en onverzekerd de weg op sturen. Ik kies ervoor zaken te doen met ondernemers die de sector willen helpen om professioneler te worden.”

Groene en snelle lokale bezorging
“Uiteenlopende organisaties, waaronder ook lokale mkb’ers, willen hun producten graag snel en duurzaam bij de klant thuis laten brengen. Die trend is onomkeerbaar. Maar dan heb je daarvoor dus ook regelgeving nodig die daar recht aan doet.”

Ongelijk speelveld, regelgeving verwarrend
“Daar ontbreekt het nu aan. De regelgeving voor fietskoeriers is verwarrend en ongelijk. Voor supermarkten, e-commerce*, restaurants en retail gelden verschillende cao’s. In al die verschillende cao’s wordt de functiegroep van fietskoerier vaak niet eens genoemd. Mijn behoefte aan een cao voor fietskoeriers komt uit de praktijk.”

Werving en selectie
Hoe vinden jullie de mensen in de krappe markt? “Met online campagnes, social media, maar vooral via mond-tot-mond reclame vanwege het salaris en de flexibele werktijden die je als koerier zelf bepaalt. Ook de verzekeringen zijn bij ons goed geregeld. Dat maakt werk en studie goed te combineren. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar die het leuk vindt om op de fiets bezig te zijn, bij ons aan de slag. Onze oudste rider is 67.”

Solliciteren met Whatsapp
Werken jullie als een platform?
”Nee. We leggen persoonlijk contact en nemen niet zomaar iedereen aan. Zo bouwen we aan een betrouwbare community. Sollicitatiegesprekken doen we via Whatapp videocall zodat we van twee kanten weten of het klikt. Iedereen krijgt daarna een betaalde proefdag op locatie waarna we samen kijken of er een match is. Het is net als met daten, je moet het allebei graag willen, dan kan het iets moois worden. Zo kunnen we ook een goede match vinden tussen klanten en koeriers.”

Werk in dienstverband
Anders dan andere platforms kiest Bikeshift ervoor om koeriers in dienst te nemen en niet als zzp’er te laten werken. “Koeriers moeten zelf en met overtuiging kiezen voor een dienstverband of het ondernemerschap. Voor gedwongen (schijn)zelfstandigheid is in deze markt geen plaats. Ik vind een zzp-constructie niet passen in deze markt. Het legt het risico bij de riders. Dan vraag je teveel van deze doelgroep die z’n handen meestal al vol heeft aan studie en een baan.”

Samenwerking met Cycloon en Gorilla’s
Bikeshift werft en selecteert koeriers voor klanten, maar organiseert ook de planning, de urenregistratie en data-analyse. Lodewijk van Nooten: “We onderzoeken in welke steden koeriers actief zijn, hoeveel het er zijn, wanneer ze beschikbaar zijn, wat de voorkeurswerktijden en klanttijden zijn. Relevante data waarmee we klanten helpen hun organisatie efficiënt in te regelen. Wij weten: in dit tijdsframe heb je zoveel riders nodig en welke pool je daarbij nodig hebt. Daarmee voegen we waarde toe bij het organiseren van een flexibele schil.”

Veilig werken
“Helmen zijn verplicht en worden net als veilige e-bikes geleverd door de opdrachtgevers. Dat riders zich aan de verkeersregels houden blijft belangrijk, want doen ze dat niet, dan leidt dat tot irritaties in het verkeer. Maar iedereen snapt dat e-bike koeriers ‘groen’ zijn en helpen om de uitstoot in steden terug te dringen. De vervuilende busjes kunnen daarmee uit het straatbeeld van de binnensteden verdwijnen.”

Last-mile-delivery CAO
“De overheid kan de marktontwikkelingen niet bijbenen met regelgeving en handhaving. Daarom lijkt mij de tijd rijp voor een last-mile-delivery cao voor fietskoeriers. Daar zou ik met branchegenoten de sector graag verder mee willen professionaliseren.”

Interview: Hinke Wever i.s.m. Bikeshift

*Onlangs heeft het minister van SZW bekend gemaakt dat de CAO E-commerce Nederland valt onder de werkingssfeer van de CAO Supermarkten bij algemeen verbindend verklaring van de CAO Levensmiddelen | Supermarkten. Lees meer

Lees ook
CAO Retail Non Food, nieuwe loontabellen en mogelijk eenmalige uitkering
CAO Retail Non-Food, hoe bepaal je de inlenersbeloning voor uitzendkrachten?

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.