"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Minimumloon stijgt in stappen

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een richtlijn voor het minimumloon in de Europese Unie.

Als Nederland deze richtlijn zou willen toepassen (het is niet verplicht), betekent dit dat het minimumloon binnen twee jaar wordt verhoogd naar 14 euro per uur.

Nederlandse plannen nog niet in lijn met EU-richtlijn
Enkele weken geleden werd bekend dat de coalitie in Nederland het minimumloon sneller wil verhogen. Nu is het zo dat iemand in ons land een minimummaandloon verdient. Daardoor ontstaat ongelijke beloning tussen werkweken van 36 en 40 uur. Met de nieuwe plannen wil de coalitie dit gelijk trekken; het minimummaandloon wordt dan een minimumuurloon op basis van het tarief voor 36 uur. De verhoging gaat stapsgewijs: in 2023 en in 2024. Het nieuwe minimumuurloon komt dan uit op 12,11 euro. Volgens de Europese richtlijn zou dat bijna 2 euro hoger moeten worden.

Effect op Europese arbeidsmarkt
Het Europese plan wil niet zeggen dat in alle EU-landen het minimumloon van 14 euro wordt ingevoerd. Per land wordt aan de hand van 50 procent van het gemiddelde salaris en 60 procent van het doorsneeloon berekend wat een eerlijk minimumloon is. Bekijk hoe het werkt en welke landen al op deze manier aan de richtlijn voldoen op NOS.nl

Bron: NOS, 7 juni 2022

Lees ook
Minimumloon
Hoe omgaan met de ET-regeling bij meerdere normale arbeidsduren?

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.