"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Pleidooi voor permanente leerrechten en periodieke arbeidsmarktscan

De alliantie Samen werken voor werk zet zich in om de weg naar werk duurzaam en eenvoudig te maken. Eén van de aanbevelingen is dat iedere werkende recht krijgt op een persoonlijk ontwikkelingsbudget.
Samen werken voor werk
De alliantie pleit voor permanente leerrechten door een niet-vrijblijvende, regelmatige terugkerende, periodieke arbeidsmarktscan (een vorm van ‘loopbaan-APK’).

Deze loopbaan-APK moet samen met de persoonlijke ontwikkelrekening opleidingen en ontwikkelkansen mogelijk maken, die ook geschikt zijn voor formele, meerjarige opleidingen en voor omscholing naar ‘nieuwe beroepen’.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet permanente scholing wil bevorderen via leerrechten. Daarnaast heeft de Kamer eind vorig jaar al ingestemd met het STAP-budget, waarmee alle werkenden en werkzoekenden vanaf 1 maart 2022 een budget van €1.000 kunnen aanvragen voor het volgen van een opleiding, cursus of training.

Het nieuwe kabinet laat met het regeerakkoord en het STAP-budget zien dat het menens is met het persoonlijk ontwikkelingsbudget voor werkenden en werkzoekenden. Hiermee is een eerste stap gezet om voor de broodnodige duurzame hervormingen van de arbeidsmarkt. De alliantie is daarom blij dat het kabinet één van de kernpunten van de handreiking Maak de weg naar werk duurzaam en eenvoudig heeft opgenomen in het regeerakkoord.

Bron: Alliantie Samen werken voor werk, januari 2022

Lees ook
Kansen voor zij-instroom vakmensen voor klimaatdoelen
Handreiking: Maak de weg naar werk duurzaam en eenvoudig
Arbeidsmarktscan van MatchQ goedgekeurd door ministerie SZW
Randstad zet in op ‘loopbaan-apk’

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.