Randstad zet in op ‘loopbaan-apk’

0
707

Randstad gaat zijn ‘loopbaan-apk’ op grote schaal inzetten. Minister Asscher van Sociale Zaken is een groot voorstander van het concept.

De loopbaan-apk is een arbeidsmarktwaardescan, een foto van de positie van een werknemer op de arbeidsmarkt. De scan bestaat uit een persoonlijkheidstest, gecombineerd met een big data-analyse van het cv.

Keuringsrapport
Doel is om de werknemer in een paar uur een positieve boost te geven, aan de hand van zijn ‘keuringsrapport’. Pioniers KPN en Rabobank zijn enthousiast, en hebben de scan al opgenomen in hun cao.

Randstad ziet grote mogelijkheden op korte termijn. De scan kost 500 tot 600 euro. Een reorganisatie bij een grote organisatie levert dan al snel een half miljoen euro op aan scans voor boventallige werknemers. Op langere termijn wil Randstad de scan ook positioneren als periodiek verplichte apk. Het bedrijf beschikt dan ook meteen over waardevolle gegevens over de werknemers van zijn klanten.

Hulpmiddel
De scan kan zowel positieve als negatieve resultaten opleveren: het verschil tussen het zelfbeeld en de realiteit. De een kan te horen krijgen dat hij met twee cursussen een flinke sprong kan maken, de ander dat hij beter salaris kan inleveren.

Alje Kuiper, strategiedirecteur bij Randstad en een van de bedenkers van de scan: “Mensen laten loopbaankansen blokkeren door ongefundeerde angsten, en ontdekken ze dat ze niet goed weten hoe de buitenwereld naar hen kijkt”.

CNV reactie: slag om de arm
Roderik Mol, van CNV Vakmensen, ziet de scan als een waardevol hulpmiddel, maar houdt wel een slag om de arm. “Men vindt €600 best veel geld. We gaan scherp evalueren of mensen er echt iets aan hebben. De successen moeten niet alleen maar komen van mensen die het toch wel hadden gered. Dit moet niet hoofdzakelijk een commercieel speeltje van Randstad worden.”

Bron: Randstad, persbericht en FD, 6 februari 2017