"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wat zijn jouw talenten? Krijg inzicht op basis van jouw game-ervaring

Weten wat jouw talenten zijn? Krijg inzicht op basis van jouw game-ervaring
Gaming geeft inzicht in iemands talent
Praktisch geschoolde starters; het zijn de krachten die keihard nodig zijn om het verschil te maken in deze krappe arbeidsmarkt.

Distributiecentra, bouwbedrijven of helpdesks; allemaal kunnen ze de talenten van deze kandidaten hard gebruiken.

Er is alleen één groot struikelblok: vaak weten deze starters niet waar hun talenten liggen. En op zoek gaan naar een baan zonder te weten waar je goed in bent, is lastig. Eindstand: ze solliciteren niet of nauwelijks. Dat moet anders vindt HR-dienstverlener Manpower.

Daarom zijn ze bij zichzelf te rade gegaan: hoe kunnen wij deze doelgroep inzicht geven in hun competenties, om hen zo verder te helpen in hun sollicitatieproces? Een gaming-assessment was het antwoord. Talent matcher Keno Valenkamp en recruitment coördinator Peter Sintebin schetsen hoe het werkt.

Vertel, een gaming-assessment, wat houdt dat in?
“Het gaming-assessment is een toegankelijke online tool die specifiek is ontwikkeld om de praktisch geschoolde starter te bereiken. Geïnteresseerden kunnen aan de hand van drie vragen aangeven welke games zij spelen, hoe vaak zij die games spelen en wat hun niveau is. Manpower heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Deeper Signals veel games geanalyseerd en daar competenties aan gekoppeld. Doordat kandidaten aangeven welke games zij in welke mate spelen en wat daarin hun niveau is, kunnen wij aangeven welke competenties zij naar alle waarschijnlijkheid ontwikkeld hebben. Vervolgens maken wij de vertaalslag naar het werkveld door aan te geven bij welke beroepsgroep hun competenties passen. Die resultaten bundelen we in een kort rapport en dat ontvangt de kandidaat.”

In hoeverre is gaming-ervaring dan een goede graadmeter voor competenties?
“Games worden met de dag complexer. Het is tegenwoordig niet meer alsof je Pacman speelt en alleen probeert zoveel mogelijk bolletjes te eten. De games van nu bestaan uit vele uitdagende elementen. Zo heb je bijvoorbeeld de game Uncharted, waarbij je als speler diverse puzzels moet oplossen om door het spel heen te komen. Als je dat vaak speelt, ontwikkel je skills zoals oplossingsgericht denken en ruimtelijk inzicht. Kwaliteiten die bijvoorbeeld heel waardevol zijn bij een functie als order picker.”

Betekent dit dan dat je als kandidaat je game-ervaring op je cv moet zetten?
“Je game-ervaring meenemen op je cv is natuurlijk een optie! Tegelijkertijd is er op de arbeidsmarkt een grote groep mensen die weinig tot geen ervaring heeft met gaming. Zij kunnen game-ervaring van kandidaten dus niet vertalen naar competenties, waardoor het noemen van de ervaring op het cv weinig toegevoegde waarde heeft. Beter is het dan om na te gaan welke competenties jij waarschijnlijk hebt dankzij het gamen om die vervolgens op je cv te zetten.”

En hoe zit het voor werkgevers, moeten zij om game-ervaring vragen in vacatures?
“Het hoeft niet – er zijn natuurlijk ook mensen die geen game-ervaring hebben en die je wel wil aanspreken met de vacaturetekst. Maar als je een vacature hebt die je lastig ingevuld krijgt, kan het een goede zet zijn om na te gaan welke game-ervaring past bij die functie en dat vervolgens op te nemen in de vacatures. Komende jaren komen er natuurlijk steeds meer starters op de arbeidsmarkt die zijn opgegroeid met games. Game-ervaring opnemen in de vacatureteksten zou ervoor kunnen zorgen dat de jongere generatie zich eerder in de vacature herkent.

Ongeacht wat je doet, het is uiteindelijk het belangrijkste dat werkgevers beseffen dat game-ervaring veel meer kan vertellen over de skills van een sollicitant.”

Tot slot: hoe reageren kandidaten op het gaming-assessment?
“Ontzettend goed! Vaak zijn het kandidaten die al even op zoek zijn naar een leuke baan die bij ze past, maar weten ze niet goed waar te beginnen. Op het moment dat wij de resultaten van het gaming-assessment met ze bespreken vallen er meestal heel wat puzzelstukjes op zijn plek. Ze zien opeens in dat ze inderdaad een competentie beheersen en snappen vervolgens ook dat ze daarmee van toegevoegde waarde kunnen zijn voor een organisatie. Dat is het mooiste resultaat dat wij kunnen halen: mensen inzicht geven in hun eigen talenten en ze zo verder op weg helpen in hun carrière.”

Benieuwd naar wat welke skills bij jouw game-ervaring horen? Je kunt het assessment hier afleggen.

Bron: Manpower, 7 december 2021

Lees ook
PlaytoWork – serious games voor wie graag met zijn handen werkt
Gemeenten experimenteren met game-based assessments
MatchQ ondersteunt initiatief Heel Nederland Werkt
Gratis assessments bij selectie van sollicitanten voor vitale functies

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.