"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Het Nationale Arbeidsmarktdebat, georganiseerd door ABU en BNR

Vandaag was het Nationale Arbeidsmarktdebat: het eerste debat tussen Kamerleden in het teken van de aanstaande verkiezingen.
Het Nationale Arbeidsmarkt debat, ABU en BNR
De aanleiding was het zestigjarige jubileum van de ABU. Het debat werd voorgezeten door Rens de Jong en gaat om 25 januari om 19 u online op BNR Nieuwsradio.

Beluister het debat op BNR (vanaf 25 januari om 19 uur).

Het is misschien wel de grootste opdracht van het eerstvolgende kabinet: de hervorming van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het invloedrijke rapport van de commissie-Borstlap is een van de katalysatoren van de discussie hierover. Het is duidelijk dat veel politieke partijen zich dit rapport ter harte hebben genomen. Meer dan in vorige verkiezingsprogramma’s, wordt uitzendwerk expliciet benoemd. Niet toevallig is uitzendwerk een van de drie ‘rijbanen’ van de arbeidsmarkt die Borstlap voor zich ziet.

Interview Kim Putters
Voorafgaand aan het debat interviewde Rens de Jong Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, over zijn visie op de toekomst van de arbeidsmarkt.

Kim Putters: “Ik vind het eerlijk gezegd een grote teleurstelling dat we al jaren met elkaar spreken over de verhouding tussen flexwerk vast werk en dat dit dossier voor een groot deel is vooruitgeschoven naar het volgende kabinet. […] We hebben goede plannen en adviezen op tafel liggen. Ik roep politici op om niet te cherrypicken daaruit: we hebben een groter plan nodig voor onze economie en voor onze arbeidsmarkt. Dat moeten we eendrachtig doen.”

Bekijk het interview met Kim Putters:

Drie casussen
Hoe pakten de woordvoerders van zes grote fracties deze handschoen op? De deelnemers: Judith Tielen (VVD), Hilde Palland (CDA), Steven van Weyenberg (D66), Paul Smeulders (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Gijs van Dijk (PvdA).

Debatleider Rens de Jong liet hen reageren op drie casussen die in de huidige arbeidsmarkt spelen rond vast of flex, vergrijzing en arbeidsmigratie. Een van de casussen ging over een middelgrote bezorgdienst die meerdere bezorgers aan het werk heeft. Sommige werken als zelfstandige en andere via een uitzendbureau. Wie is verantwoordelijk voor de baanzekerheid van de uitzendkrachten: de onderneming of het uitzendbureau?

Analyse
Na afloop deed directeur van de ABU Jurriën Koops een korte analyse van het debat. Ook schetste hij de visie van de ABU op de hervorming van de arbeidsmarkt. Veel geplande hervormingen richten zich alleen op flexibel werk. Dit zal leiden tot ongewenste waterbedeffecten op de arbeidsmarkt. Om dit te voorkomen, pleit de ABU voor een integrale aanpak bij de hervorming van de arbeidsmarkt.

Beluister het debat op BNR

Vanaf dinsdagochtend 26 januari is het debat ook als podcast te beluisteren.

Bron: ABU.nl, 25 januari 2021

Lees ook
Algemene Rekenkamer onderzoek Sociale zekerheid en flexibele arbeidsmarkt
Kabinet tilt hervorming arbeidsmarkt over de verkiezingen heen
Aanbevelingen Commissie Borstlap voor regulering van flexibele arbeid

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.