"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onderhoudsbranche gaat grootschalig van baan-naar-baan opleiden

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft de eerste vijfduizend banen binnen voor zijn sociale plan om mensen die als gevolg van COVID-19 hun baan dreigen te verliezen of recent verloren hebben via passende begeleiding en opleiding aan nieuw werk en inkomen te helpen.

Henk den Boer en Jacco Vonhof, voorzitters van Koninklijke OnderhoudNL – de ondernemersorganisatie van de bedrijven in het vastgoedonderhoud – en MKB Nederland boden daartoe vandaag het plan aan voor de verzorging van opleiding, begeleiding en baangarantie voor ‘overstappers’.

Drie basisopleidingen mogelijk
Voor kandidaten zijn er drie basisopleidingen mogelijk: Schilderen, Allround medewerker en Middenkader/Management. Daarvoor richt de onderhoudsbranche een branchemobiliteitscentrum in waar mensen op gesprek komen. Hier wordt uitgezocht wat voor soort beroep en basisopleiding in de onderhoudsbranche bij hen past.

Baangarantie van tenminste twee jaar
De basisopleiding duurt zestien weken en vindt plaats bij één van de 26 Schildersvakopleidingen van OnderhoudNL in het land. Om de maand volgt een stage in een bedrijf om zo snel mogelijk het geleerde in de praktijk te brengen. Na de basisopleiding treedt men in dienst bij een schilders- en onderhoudsbedrijf met een baangarantie van tenminste twee jaar.

Deelfinanciering vanuit bedrijfstak en sociaal plan Koolmees
In die twee jaar zijn nog eens vier terugkomdagen ingepland voor verbeteringen van vaardigheden. Tijdens de basisopleiding wordt de kandidaat betaald door de ‘oude’ werkgever en de kosten voor het plan krijgt deelfinanciering vanuit de bedrijfstak en het sociaal plan van Koolmees.

Henk den Boer:
“De schilders- en onderhoudsbranche kampt ten eerste met vergrijzing. Dat kan niet worden opgevangen met alleen mensen via de reguliere opleiding. Wij hebben dus zij-instromers nodig uit ‘aanpalende beroepen’, zoals standbouw, evenemententechniek e.d.”, aldus Den Boer. “En daarnaast zien wij een grote verduurzamingsopgave bij opdrachtgevers, waardoor wij nog fors kunnen groeien”.

Bron: OnderhoudNL, 10 december 2020

UWV kansrijke beroepen december 2020
Hulp op maat in eigen regio voor werkzoekenden
Arbeidsmarktscan van MatchQ goedgekeurd door ministerie SZW
1,4 miljard voor bouwstenen sociaal pakket arbeidsmarkt
AVV CAO Schilders 2019-2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.