"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

NOW niet afgestemd op 4-4-5 weekverloning door flexbranche

NOW 1 en 2 zijn niet goed afgestemd op het systeem van weekverloning zoals dat door veel bedrijven in de flexbranche wordt toegepast. Zij komen hierdoor ernstig in problemen.

Hendarin Mouselli, partner van advocatenkantoor VRF, luidt hierover de noodklok in een brief aan minister Koolmees (Sociale Zaken).

Bij het gebruik maken van NOW 1 en NOW 2 mogen werkgevers geen personeel ontslaan. De overheid checkt dit aan de hand van de loonsom: zijn alle lonen bij elkaar opgeteld ten minste gelijk gebleven ten opzichte van de peilmaand?

Weekverloning in een ritme van 4-4-5 weken
Veel uitzendbureaus betalen uitzendkrachten per week uit. Omdat ze per maand loonaangifte doen bij de Belastingdienst, moeten ze een aantal weken bij elkaar voegen. Dat zijn niet altijd vier weken: dan zouden er dagen overblijven die in geen enkele maand vallen. Om dat op te lossen tellen ze voor januari en februari vier weken bij elkaar, en voor maart vijf weken. April en mei tellen dan weer vier weken, juni opnieuw vijf, enzovoort.

Op die manier is bijvoorbeeld de loonsom over (NOW-peilmaand) maart automatisch hoger dan de loonsom over de twee maanden erna. Het lijkt er daardoor op dat er na maart mensen zijn ontslagen, maar in werkelijkheid hoeft dat niet zo te zijn. Het kan betekenen dat uitzend- of payrollbedrijven hierdoor geen NOW krijgen, en als ze het wel krijgen moeten ze mogelijk een deel terugbetalen of kunnen ze een boete krijgen. Het gaat om heel veel geld.

Het ministerie van SZW bekijkt nu hoe het probleem kan worden opgelost.

Bron: NOS, 27 september 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.